Izvor: Tanjug
01.05.2023 u 08:31
0

NOVI ZELAND POSTAJE REPUBLIKA? Premijer menja istoriju

Premijer Novog Zelanda, Kris Hipkins, izjavio je danas da lično podržava da njegova zemlja postane republika, ali da to nije promena za koju namerava da se zalaže kao lider. Hipkins je to rekao novinarima nekoliko sati pre nego što je trebalo da otputuje na ovonedeljno krunisanje britanskog kralja Čarlsa III u Londonu.

Hipkins je istakao da će, u idealnom slučaju, s vremenom Novi Zeland postati potpuno nezavisna zemlja, ali je naveo da to nije prioritet u ovom trenutku. Novi Zeland, bivša britanska kolonija, ima samoupravu, ali britanski kralj zadržava uglavnom ceremonijalnu ulogu šefa države i kralja.

UKRAJINA SE TRESLA NOĆAS: Nemilosrdno rusko raketiranje

Među bivšim britanskim kolonijama, Barbados je odlučio da postane republika 2021. godine, a Jamajka je prošle godine saopštila da planira da teži potpunoj nezavisnosti. Australija je u februaru odlučila da ukloni britanskog monarha sa najnovije novčanice, iako se očekuje da će se na kovanicama nalaziti lik kralja Čarlsa.

Premijer Novog Zelanda Kris Hipkins se suočava sa izborima kasnije ove godine i fokus je usmerio na rešavanje ekonomske krize u zemlji. Hipkins je došao na vlast nakon odluke bivše premijerke Novog Zelanda, Džasinde Ardern, da se povuče u januaru. Ardern je ranije rekla da veruje da će Novi Zeland na kraju postati republika, ali to nije prioritet.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter