Izvor: Kurir.rs
11.06.2023 u 08:08
0

MIROVNI PLAN ZA UKRAJINU: Si Đinping i predsednik Južne Afrike obavili telefonski razgovor, evo DETALJA

Kineski državni emiter javio je da su dvojica lidera razgovarala telefonski u petak.

Predsednik Južne Afrike Siril Ramafosa obavestio je u telefonskom razgovoru kineskog predsednika Si Đinpinga o predstojećoj poseti afričkih lidera Rusiji i Ukrajini u pokušaju da se okončaju sukobi, saopštila je danas kancelarija južnoafričkog predsednika.

U saopštenju se navodi da je Ramafosa rekao Siju da uvažava mirovni plan za Ukrajinu koji je predložila Kina, kao i da afrički lideri podržavaju mirovne inicijative, preneo je Rojters.

SI ĐINPING ODRŽAO HITAN SASTANAK: Zvaničnike pozvao da se pripreme za najgori scenario: „Spremimo se za jake vetrove i olujno more“

Si je pohvalio mirovnu inicijativu afričkih zemalja i upozorio da sukob u Ukrajini odnosi živote civila, ali i otežava snabdevanje Afrike hranom.

Pojavili su se razni mirovni predlozi za okončanje rata, a Ukrajina ostaje pri stavu da se sve ruske trupe moraju povući sa ukrajinskih teritorija kao uslov za postizanje mira.

Ramafosa je 16. maja objavio afrički mirovni plan koji su podržali i lideri Senegala, Ugande, Egipta, Konga i Zambije.

Južna Afrika saopštila je da razmatra pravne opcije ukoliko predsednik Rusije Vladimir Putin, za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog navodnih ratnih zločina, prisustvuje samitu BRIKS-a koji će biti održan u Južnoj Africi u avgustu.

Međunarodni krivični sud (MKS) izdao je nalog za hapšenje Putina u vezi sa ruskim napadom na Ukrajinu, a Južna Afrika bi, kao članica MKS, bila dužna da ga uhapsi ukoliko bude prisustvovao samitu u Johanesburgu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter