Izvor: RT
07.04.2024 u 11:17
0

SREĆAN 10. ROĐENDAN DONJECKA NARODNA REPUBLIKO: ZAHAROVA čestitala praznik, pa dala obećanje KIJEVU šta će im se desiti

Na današnji dan, 7. aprila 2014. godine, u Donjecku je osnovan Savet predstavnika opština, političkih partija i društvenih organizacija Donjecke oblasti, gde je usvojena Deklaracija o suverenitetu i Akt o državnoj samostalnosti Donjecke Narodne Republike, podsetila je Marija Zaharova, portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova na ovonedeljnom brifingu.

Rezultati referenduma održanog u maju iste godine u Donjeckoj oblasti pokazali su da je čak 89,7 odsto glasača podržalo stvaranje suverene države.

Govoreći o pozadini ovog događaja, Zaharova je istakla:

„Pre deset godina, uz aktivno mešanje SAD i njihovih saveznika, u Kijevu je izvršen krvavi državni udar, što je dovelo do dolaska na vlast radikalnih nacionalističkih snaga. ‘Majdan’ je doveo do oštre polarizacije ukrajinskog društva, stvarajući preduslove za oružani građanski sukob.

PUF, JEDNA FAB-3000 I NEMA UKRAJINE: UKRAJINCI doživeli nervni slom ZBOG RUSKE ČUDOVIŠNE BOMBE – da li ima snagu NUKLEARKE? (VIDEO)

„SAD i njihovi sateliti bili su direktno zainteresovani za državni udar u Kijevu. Oni su odnegovali ekstremiste koji su počeli da uspostavljaju sopstvena pravila, namećući društvu nacionalističku ideologiju, prekrajajući istoriju i u suštini pretvarajući Ukrajinu u antiruski projekat“.

Portparol ruskog MSP-a podseća da su prvi zakonski koraci koje su preduzeli „pobednici Majdana“ uplašili stanovnike jugoistoka tadašnje Ukrajine, koji su se spontano organizovali u jedinice za odbranu naroda.

„Ljudi su zahtevali poštovanje svojih zakonskih prava, pre svega prava da govore na svom maternjem jeziku. U takvim uslovima nove kijevske vlasti započele su tzv. ‘antiterorističku operaciju’ za oružano suzbijanje narodskih protesta u Donbasu“.

„Kijev i njegovi pokrovitelji, umesto političkog dogovora sa sugrađanima, pokrenuli su kaznenu operaciju, zapravo građanski rat. Rusija se zalagala za mirno rešenje ukrajinske krize. Znamo i vidimo kako se sve završilo“, poručuje Moskva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter