Izvor: kurir
19.05.2024 u 22:34
0

Šta se dešava ako iranski predsednik umre na funkciji? Evo šta kaže Ustav

Neizvesnost je nadvisila sudbinu iranskog predsednika Ebrahima Raisija nakon što su državni mediji objavili da je njegov helikopter doživeo nesreću u nedelju po lošem vremenu u jednoj zapadnoj provinciji.

Iran je pokrenuo opsežnu operaciju potrage i spasavanja u maglom prekrivenoj planinskoj oblasti provincije Istočni Azerbejdžan.

Vrhovni vođa Ali Hamnei rekao je da „iranski narod ne treba da brine“ za zemlju i izrazio nadu da će Raisi i ostali na brodu biti dobrog zdravlja.

Ispod je kratak pregled onoga što iranski ustav kaže da se dešava ako je predsednik nesposoban ili umre na funkciji:

Raisi je izabran za predsednika 2021. godine, a prema sadašnjem rasporedu, predsednički izbori bi trebalo da se održe 2025. godine.

U Iranu je vrhovni lider, a ne predsednik, taj koji ima poslednju reč o svim državnim pitanjima, uključujući spoljnu politiku i nuklearni program. Prema tome, ako bi se nešto desilo Raisi, značajne promene u ukupnoj politici Islamske Republike su malo verovatne.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter