Izvor: Tanjug
07.04.2022 u 18:36
0

STOLTENBERG PREDLOŽIO PUTINU POVLAČENJE! Prvi čovek NATO-a poručuje: U suprotnom, rat u Ukrajini bi mogao da traje godinama!

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je da bi rat u Ukrajini mogao da potraje godinama i istakao da je najlakši način da se on okonča da predsednik Rusije Vladimir Putin povuče sve svoje trupe, okonča rat, sedne i da se ozbiljnim diplomatskim naporima nađe rešenje.

Ali moramo biti realni, nemamo indikacije da je Putin promenio svoj opšti cilj, a to je da kontroliše Ukrajinu i ostvari značajne vojne pobede na bojnom polju, rekao je Stoltenberg obraćajući se medijima posle sastanka ministara spoljnih poslova NATO u Briselu, preneo je britanski list „Gardijan“.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ono što vidimo je rusko pregrupisavanje i repozicioniranje snaga koje se kreću sa severa Ukrajine, ali u isto vreme pomeraju na istok i očekujemo veliku bitku u Donbasu, istakao je on.

I to je razlog zašto su saveznici, takođe, istakli hitnost pružanja veće podrške Ukrajini, naveo je Stoltenberg.

„To je razlog zašto i saveznici nameću velike troškove predsedniku Putinu i Rusiji. Ali u isto vreme, spremni smo za duge staze. Ovaj rat može trajati nedeljama, ali i mesecima, a možda i godinama. I zato se moramo pripremiti za mnogo više“, izjavio je generalni sekretar NATO.

Prema njegovim rečima, ako se rat bude odugovlačio predstavljaće pre svega rizik za narod Ukrajine koji će više patiti, biće još štete, više smrti i više razaranja.

„Naravno, sve dok rat traje, postojaće rizik od eskalacije izvan Ukrajine. I to je upravo ono na šta je NATO fokusiran, da spreči tu eskalaciju“, naglasio je Stoltenberg.

Prema njegovim rečima, svaki izveštaj o potencijalnom kršenju međunarodnog prava treba pratiti ili sagledati i naravno, svako kršenje međunarodnog prava i bilo kakav ratni zločin je uvek neprihvatljiv.

„Šta se dešava u Ukrajini pomno se prati širom sveta. Videli smo da Kina nije voljna da osudi agresiju Rusije. A Peking se pridružio Moskvi u preispitivanju prava nacija da izaberu sopstveni put. Ovo je ozbiljan izazov. Sankcije koje su uveli NATO saveznici i naši partneri su bez presedana i nanose štetu“, istakao je Stoltenberg.

On je rekao da će nova strategija NATO uzeti u obzir ovu globalnu promenu i „dati odgovor na to kako ćemo se odnositi prema Rusiji u budućnosti“.

Generalni sekretar NATO je kazao da neki od paketa za pomoći hrabrim Ukrajincima da brane svoje domove i zemlju i potisnu invazione snage uključuju pojačavanje humanitarne pomoći i finansijske podrške.

Zemlje članice NATO saglasile su se danas da pojačaju podršku Ukrajini i obezbediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je Stoltenberg.

On je novinarima rekao i da je dogovoreno da se učini više kako bi se pomoglo ostalim partnerima i obezbedila njihova sposobnost da se brane, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, preneli su svetski mediji.

Objasnio je da bi za BiH mogao da se razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a da bi pomoć bila „prilagođena, vođena potražnjom i pružena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja“.

Stoltenberg je ukazao na to da je NATO Ukrajini pružio značajnu podršku u opremi i obučio desetine hiljada ukrajinskih snaga u godinama pre ruske operacije, kao i da je nakon toga pružio dalju pomoć.

Naveo je i da je poziv ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi na samit NATO jedan od načina na koji Alijansa potrebe Ukrajine drži na vrhu svoje agende.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter