Izvor: NOVA
14.05.2024 u 17:29
0

SABOR SPC O ZABRANI PATRIJARHU: Isto kao kada bi neko zabranio papi da ode u Vatikan, a žele u Savet Evrope

Sabor SPC saopštio je da je jučerašnja zabrana vlasti u Prištini njenom poglavaru patrijarhu Porfiriju da služi liturgiju u Pećkoj Patrijaršiji, čime bi počelo zasedanje Sabora, isto kao kada bi papi bilo zabranjeno da ode u Vatikan ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju.

Mi arhijereji sabiramo se jednom godišnje iz celog sveta sa svih kontinenata, prolazimo mnogobrojne granice bez problema, osim kada treba da dođemo na Kosovo i Metohiju, svoje duhovno ognjište“, saopštio je Sabor čije je zasedanje počelo svečano liturgijom u hramu Svetog Save.

Kako je naglašeno, „ovo bezakonje učinjeno pred licem sveta u času kada se vlast u Prištini nada prijemu u Savet Evrope, bleda je slika onoga što tamošnja vlast svakodnevno čini srpskom narodu koji živi na svom vekovnom životnom prostoru, na Kosovu i u Metohiji najmanje milenijum i po, o čemu živo svedoče drevni manastiri i crkve, grobovi, freske i ikone neprocenjive vrednosti“.

„Ukazujemo svim odgovornim međunarodnim činiocima koji imaju mogućnost da utiču na prištinske vlasti da su ovim aktom grubo pokazale da za patrijarha srpskog, episkope, sveštenstvo i verni narod SPC na prostoru Kosova i Metohije ne važe međunarodno priznate i opšteobavezujuće odredbe Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i drugih konvencija“, naglašeno je u saopštenju.

Sabor je istakao da on „nikada nije bio, nije ni sada, a zasigurno ni ubuduće neće biti politička institucija, već jeste i ostaje duhovna Majka pravoslavnih Srba koja svoju duhovnu misiju neometano vrši u državama širom sveta“ i naveo da SPC „u Srbiji ni u drugim državama nema status državne Crkve ili političke organizacije i zato se na nju ne mogu primenjivati politička merila“.

Takođe se kaže da su vlasti u Prištini „pokušale da ponize SPC“ i da među kosovsko-metohijske Srbe „unesu nove strahove i zebnje ne bi li ih prinudili da napuste svoje svetinje i domove“.

„SPC je svuda, a posebno na Kosovu i Metohiji posvedočila, a i danas svedoči da ostaje sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski i nekažnjeno sprovodi nad pravoslavnim Srbima decenijama, a posebno od 1999. godine do danas“, poručio je Sabor.

Apelovao je na „međunarodne organe na Kosovu i Metohiji da učine sve što do njih stoji da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda“ i istakao: „Patrijarh srpski i arhijereji SPC ostaju sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter