Izvor: Alo.rs
08.12.2023 u 07:41
0

STOLTENBERG ŠOKIRAO IZJAVOM: Evo šta je rekao o pomoći Ukrajini

Na samitu u Vilnjusu u julu 2023. odlučeno je da 2% BDP-a treba da bude minimalni nivo odbrambene potrošnje za zemlje NATO-a, a ne cilj koji treba postići.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je juče da je pomoć Ukrajini dobra prilika da zemlje članice NATO-a potroše svoj novac, prenosi agencija TASS.

Na pitanje kako zemlje članice NATO-a treba da potroše 2% svog BDP-a na odbranu, nešto što alijansa zahteva od svojih članica, generalni sekretar je rekao:

„Ako je problem što je teško potrošiti 2% [BDP], mogu vam pomoći .“

„AKO SE PLAŠIŠ LAVROVA – TAKO I RECI“: ZAHAROVA optužila bivšeg britanskog ministra DA LAŽE!

„Imamo mnogo dobrih ciljeva u NATO-u. Imamo veliki fond pomoći Ukrajini“, rekao je on na konferenciji za novinare nakon sastanka sa luksemburškim premijerom Lukom Fridenom. „Ako imate viška novca, možete ga staviti tamo.“

Zemlje NATO-a su na samitu u Velsu u septembru 2014. postavile cilj da svoje vojne rashode podignu na 2% BDP-a, navodeći kao razlog „rusku pretnju“ nakon ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom.

Na samitu u Viljnusu u julu 2023. odlučeno je da 2% BDP-a treba da bude minimalni nivo odbrambene potrošnje za zemlje NATO-a, a ne cilj koji treba postići.

Do sada je osam od 31 zemlje NATO-a ispunilo ovaj uslov. Luksemburg, jedan od najvećih bankarskih centara u Evropi, najmanji je potrošač za odbranu u NATO-u, sa budžetom za odbranu koji čini oko 0,54% njegovog BDP-a.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter