Izvor: dailymail
28.02.2024 u 17:05
0

SVETSKI RAT KUCA NA VRATA: Kremlj upozorava na „neizbežan“ rat između Rusije i NATO-a ako evropske članice pošalju trupe u Ukrajinu

Kremlj je upozorio da bi sukob između Rusije i NATO-a bio neizbežan ako evropske članice pošalju trupe da se bore u Ukrajini. Francuski predsednik Emanuel Makron upozorio je da evropske nacije nisu isključile stavljanje čizama na zemlju.

On je rekao da ništa ne treba isključiti jer Zapad traži strategiju da se suprotstavi Rusiji, koja kontroliše nešto manje od petine teritorije priznate kao Ukrajina.„Učinićemo sve što moramo da Rusija ne pobedi“, rekao je Makron.

VELIKI NEREDI U GRČKOJ: Na ulicama 30.000 ljudi, policija bacila suzavac (FOTO)

„Sama činjenica da se razgovara o mogućnosti slanja određenih kontingenata u Ukrajinu iz zemalja NATO-a je veoma važan novi element“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov upitan o Makronovim primedbama.

Upitan o rizicima ako članice NATO-a pošalju svoje trupe da se bore u Ukrajinu, Peskov je rekao: „U tom slučaju bi trebalo da govorimo ne o verovatnoći, već o neizbežnosti (direktnog sukoba).“

Peskov je rekao da Zapad treba da se zapita da li je takav scenario u interesu njihovih zemalja i njihovih naroda.

Rat u Ukrajini izazvao je najgoru krizu u odnosima Rusije sa Zapadom od Kubanske raketne krize 1962. godine, a predsednik Vladimir Putin je ranije upozorio na opasnosti od direktne konfrontacije između NATO-a i Rusije.

Čak i razgovor o konfrontaciji između Rusije i NATO-a – hladnoratovskoj noćnoj mori lidera i stanovništva – ukazuje na opasnosti od eskalacije dok se Zapad bori sa Rusijom koja se ponovo oporavlja 32 godine nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.
Nemački kancelar Olaf Šolc odbacio je danas ideju da evropske zemlje i NATO pošalju trupe u Ukrajinu nakon što je Makron rekao da se ta ideja ne može isključiti.

„Ono što smo od početka dogovorili među nama i jedni sa drugima, važi i za budućnost, a to je da na ukrajinskom tlu neće biti vojnika koje tamo šalju evropske države ili države NATO-a“, rekao je Šolc.

„Velika Britanija već ima mali broj osoblja u zemlji koji podržava oružane snage Ukrajine, uključujući i medicinsku obuku“, rekao je danas portparol premijera Rišija Sunaka.

„Nemamo planove za raspoređivanje velikih razmera“, rekao je on i dodao: „Velika Britanija takođe obučava veliki broj ukrajinskog osoblja ovde u UK. Očigledno podržavamo i ukrajinske trupe kroz obezbeđivanje opreme, zaliha.’

Slovački premijer Robert Fico, kojeg kritičari optužuju da je previše prijatan sa Moskvom, rekao je nakon sastanka da postoji nejedinstvo po tom pitanju među evropskim liderima.

„Postoje zemlje koje su spremne da pošalju svoje vojnike u Ukrajinu, postoje zemlje koje kažu nikada – Slovačka je među njima – a ima zemalja koje kažu da treba razmotriti ovaj predlog“, rekao je on.

U međuvremenu, premijer Švedske Ulf Kristersson, koja treba da se pridruži NATO-u, prolio je hladnu vodu na tu ideju, rekavši da „za sada uopšte nije na planu“.

Italija je saopštila da međunarodna podrška Ukrajini ne uključuje prisustvo kopnenih trupa, upozoravajući da se ne stvara utisak da je „u ratu sa Rusijom“.

„Od početka ruske agresije pre dve godine, svi saveznici su ujedinjeni oko podrške Kijevu“, navodi se u saopštenju vlade.

„Ova podrška ne predviđa prisustvo trupa iz evropskih ili NATO država na teritoriji Ukrajine.

Francuski premijer Gabrijel Atal potvrdio je u utorak Makronove komentare, rekavši: „U ratu ništa ne možete isključiti“.

Dodao je: „Sećam se da su pre dve godine mnogi za ovim stolom rekli da ćemo ponuditi vreće za spavanje i šlemove, a sada kažu da moramo da uradimo više i brže da imamo rakete i tenkove.“

Rusija i Sjedinjene Države – velika sila koja stoji iza NATO-a – imaju najveće arsenale nuklearnog oružja na svetu. Predsednik Džo Bajden je upozorio da bi sukob između Rusije i NATO mogao da izazove Treći svetski rat.

Nakon ruske invazije 2022. godine, zapadni lideri su rekli da će pomoći Ukrajini da porazi ruske trupe na bojnom polju i protera ruske trupe. Ali to se nije desilo.

Ukrajinska kontraofanziva 2023. nije uspela da probije ukopane ruske linije i Rusija se dalje gura na ukrajinsku teritoriju baš u trenutku kada je američka podrška Ukrajini zapetljana u unutrašnje političke debate SAD.

Zvaničnik Bele kuće rekao je Rojtersu da Sjedinjene Države nemaju planove da pošalju trupe da se bore u Ukrajini, kao ni da pošalju trupe NATO da se bore u Ukrajini.

Putin predstavlja Sjedinjene Države i njihove saveznike kao imperiju koja se raspada koja želi da uništi Rusiju i ukrade njene prirodne resurse. Zapad postavlja Putina kao diktatora i ubicu, a Putinovu Rusiju kao neprijatelja.

Sjedinjene Države su demantovale ruske tvrdnje da žele da unište Rusiju, ali je Bajden ranije ovog meseca nazvao Putina „ludim SOB“, a američki izvori su rekli da Rusija planira da postavi nuklearno oružje u svemir.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter