Izvor: Alo
29.04.2024 u 08:05
0

U RAFI POGINULO 19 LJUDI: Delegacija Hamasa danas u Kairu

Sukob Izraela i Hamasa – 206. dan

Izraelska vojska spremna je da evakuiše palestinske civile iz Rafe i da napadne uporišta Hamasa u tom gradu, izjavio je izraelski bezbednosni zvaničnik.

Predsednik Palestine Mahmud Abas upozorava da su SAD jedina zemlja koja može da spreči izraelski napad na Rafu. Abas strahuje da Izrael planira da deportuje Palestince sa Zapadne obale u Jordan, nakon što se završi rat u Gazi.

Američki predsednik Džozef Bajden i izraelski premijer Benjamin Netanjahu razgovarali prvi put od iranskog napada na Izrael. Bajden ponovio da se SAD protive izraelskoj invaziji na Rafu.

Za to vreme, načelnik Generalštaba izraelske vojske Herci Halevi odobrio je planove za nastavak rata u Gazi, na sastanku sa šefom Južne komande majorom Jaronom Finkelmanom.

SPREMA SE INVAZIJA! UKRAJINA POD SIRENAMA Moskva tvrdi da je uništila ukrajinski „mig-29“

Delegacija Hamasa će danas posetiti Kairo radi pregovora o prekidu vatre u Gazi, rekao je zvaničnik Hamasa, koji je tražio da ne bude imenovan.

Šef UNRVA Filipe Lazarini izjavio je da je u Pojasu Gaze za šest meseci ubijeno više dece nego u svim svetskim konfliktima u poslednje četiri godine ukupno.

Najmanje 34.454 Palestinca su ubijena, a njih 77.575 povređeno u izraelskoj ofanzivi na Gazu od 7. oktobra, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Na Zapadnoj obali IDF je nastavio racije i hapšenja.

Wafa: U izraelskom bombardovanju Rafe 19 osoba poginulo

U tri izraelska bombardovanja protekle noći u Rafi u Pojasu Gaze poginulo je 19 civila, javlja palestinska novinska agencija Wafa.

Devetoro civila ubijeno je u bombardovanju porodične kuće u Rafi, dok je u istočnom delu grada u naselju Al Dženeina ubijeno četvoro civila, kao i šestoro u kampu za raseljena lica Šabura.

Palestinska agencija navodi da u bombardovanju ima i povređenih, među kojima su i žene i deca.

Prema navodima Rojtersa, koji se poziva na medicinske izvore, u tri bombardovanja je ubijeno 13 ljudi.

Blinken u poseti Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Izraelu

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u Rijad u okviru posete regionu.

Blinken će od danas do srede biti u poseti Saudijskoj Arabiji, Jordanu i Izraelu, najavljeno je iz Stejt departmenta.

Kako je istaknuto, razgovaraće o tekućim naporima da se postigne prekid vatre u Gazi koji osigurava oslobađanje talaca.

Dodaje se da će razgovarati i o povećanju humanitarne pomoći koja se isporučuje Gazi.

„Sekretar će takođe naglasiti važnost sprečavanja širenja sukoba i razgovarati o tekućim naporima za postizanje trajnog mira i bezbednosti u regionu“, poručuju iz Stejt departmenta.

Mediji: I izraelska delegacija pozvana na pregovore u Kairu

Mediji prenose da je i izraelska delegacija pozvana na pregovore u Kairu zajedno sa delegacijom Hamasa „kako bi se proces ubrzao“.

Prethodno je juče visoki zvaničnik Hamasa potvrdio da će delegacija Hamasa danas posetiti Kairo radi pregovora o prekidu vatre u Gazi.

Ukazao je i da nemaju „većih problema“ sa najnovijim predlogom Izraela i Egipta o primirju u Gazi.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter