Izvor: Tanjug
30.09.2020 u 12:15
0

Ukinut karantin u Službi za evropske poslove, radi se na novom sastanku Beograda i Prištine

U EEAS navode da će termini i agenda sledeće runde razgovora biti tek potvrđeni, ali i naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

U Evropskoj službi za spoljne poslove (EEAS) više ne postoji potreba za karantinom, a nastavljen je rad na organizovanju nove runde sastanaka u okviru dijaloga Beograda i Prištine, potvrđeno je Tanjugu u Briselu.

– Radimo na održavanju novih sastanaka čije ćemo termine i agendu objaviti naknadno – kaže portparol EU Peter Stano.

Nakon otkazivanja ovonedljene runde razgovora Beograda i Prištine na ekspertskom nivou zbog mera karantina uvedenih od strane EEAS, u Briselu kažu da su svi koji su bili podvrgnuti karantinu dobili negativne testove na COVID-19, čime je osigurano bezbedno okruženje za rad i sastanke.

SAZNAJTE I OVO…

ODZVONILO MILOVOM DPS-u: Predložena zabrana stranke!

UPOZORENJE PREDRAGA KONA: Evo ko najbrže prenosi virus i ko su superprenosioci

BAJDEN ODBRUSIO TRAMPU: Hoćeš li više ućutati, čoveče? (VIDEO)

ARTILJERIJA ZASIPA GRANATAMA: I danas razmena vatre u Nagorno Karabahu

U EEAS navode da će termini i agenda sledeće runde razgovora biti tek potvrđeni, ali i naglašavaju da pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) mora biti deo sveobuhvatnog sporazuma.

U Briselu podsećaju da je sporazum o ZSO zaključen 2013. godine „u dobroj veri“ i da „nikada nije poništen niti povučen“.

– Kosovo je preuzelo međunarodnu obavezu da sprovede ovaj sporazum. Na Kosovu je da predloži put ka primeni ovog sporazuma – kažu u Briselu.

Ocena Brisela je da se da se presuda Ustavnog suda Kosova iz 2015. godine u vezi sa ZSO „redovno tumači pogrešno“, odnosno da taj sud nikada nije rekao da se ZSO ne može uspostaviti.

– Stoga očekujemo da će Kosovo poštovati obaveze koje je preuzelo u dijalogu – stav je Unije.

EU posrednici u dijalogu Beograda i Prištine podsećaju i na činjenicu da je pred obnavljanje procesa dijaloga u julu ove godine dogovoreno da se paraleno sa sveobuhvatnim sporazumom radi i na primeni svih dgovorenih, a neispunjenih sporazuma iz procesa dijaloga.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter