Izvor: Sputnik Srbija
14.06.2022 u 13:37
0

UKRAJINCI SRUŠILI I PREKOPALI GROB SRPSKOG HEROJA OKTOBARSKE REVOLUCIJE (VIDEO)

Ukrajinske vlasti u gradu Rovno, srušile su spomenik, prekopale grob i prenele posmrtne ostatke Alekse Dundića, heroja Oktobarske revolucije, iz gradskog parka na groblje.

Skrnavljenje groba jednog od najvećih heroja nekadašnjeg Sovjetskog Saveza, opravdano je „dekomunizacije, desovjetizacijom i derusifikacijom ukrajinskih gradova“, navode ukrajinski mediji.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Spomenik Dundiću, podignut je 1957. godine u mestu pored koga je, kao jedan od komandanata Prve konjičke armije Semjona Buđonija, poginuo 1920. godine.

KIJEV ZVANIČNO SAOPŠTIO: Evo koliko je naoružanja potrebno Ukrajini da bi se napravio balans snaga!

Dundićeva bista, pored koje su sahranjeni njegovi posmrtni ostaci, teško je oštećena 2019. godine, kada su vandali sa nje otkinuli glavu.

Umesto da bude popravljena, postament i bistu je potpuno srušio bager, a njegov grob je prekopan, da bi Dundićevi ostaci bili sahranjeni na lokalnom groblju.

Aleksa Dundić, heroj Sovjetskog Saveza, čije ime je uklesano i na zidinama Kremlja, poginuo je kod Rovnog u jurišu Prve konjičke armije protiv poljskih snaga, 1920. godine, pri kraju Građanskog rata u Rusiji.

O pogibiji, Alekse, koji je u Rusiji poznati kao Oleko Dundić, ili Crveni Dundić, pisao je i njegov komandant Semjon Buđoni, kasnije prvi sovjetski maršal.

„Visok zlatasti galoper, sablja koja je svetlucala na suncu, crna čerkeska, kicoški zabačena na potiljak kubanka i kapuljača koja je lepršala na vetru – sve je to stvaralo sliku bajkovitog junaka. U svojoj neukrotivoj hrabrosti i po ratnim podvizima to je zaista bio legendarni heroj. I sada je, kao soko pušten na slobodu, leteo je on u susret podvigu. Ali zna li iko šta mu sprema sudbina?“, napisao je Buđoni, opisujući trenutak pred Dundićevu pogibiju.

Dundićevoj smrti svedočio je i Kliment Vorošilov, takođe jedan od prvih maršala SSSR.

„Ko može da se poredi sa ovim bukvalno fantastičnim herojem u smelosti, u hrabrosti, u dobroti, u drugarskoj srdačnosti? Bio je to lav sa srcem milog deteta“, napisao je Vorošilov.

Aleksa Dundić jedan je od junaka i knjige Isaka Babelja „Crvena konjica“ u kojoj ga čuveni pisac naziva „Srbin Dundić, najhrabriji od svih ljudi“.

Aleksa Dundić poreklom je sa prostora bivše Jugoslavije, a podaci o njegovom rođenju i nacionalnoj pripadnosti se razlikuju, navodeći kao mogućnost da je bio srpskog ili hrvatskog porekla.

U Oktobarsku revoluciju dospeo je tako što je mobilisan u Austrougarsku armiju tokom Prvog svetskog rata. Na istočnom frontu 1916. godine zarobila ga je ruska armija, gde se pridružio Srpskoj dobrovoljačkoj diviziji, završio školu rezervnih oficira i borio se u Prvom svetskom ratu na strani carske Rusije. Po izbijanju Oktobarske revolucije, pridružio se Crvenoj gardi i učestvovao u nizu bitaka, gde se istakao herojstvom, zbog čega je dobio Orden crvene zastave.

O Dundiću je 1958. godine snimljen i film u jugoslovensko-sovjetskoj koprodukciji, a naslovnu ulogu igrao je Branko Pleša.

Po njemu je nazvano više ulica u ruskim i ukrajinskim gradovima, među kojima su Moskva, Sankt Peterburg, Rostov na Donu, Voronjež, Novosibirsk, Kijev, Dnjepropetrovsk, Donjeck, Marijupolj…

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter