Izvor: Kurir.rs
05.12.2023 u 17:51
0

URSULA FON DER LAJEN NEZADOVOLJNA ODNOSOM EU I KINE: „Neravnoteža je vidljiva“

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je danas da je predstojeći samit EU - Kina samit izbora, jer je odnos EU prema Kini veoma složen.

Ona je rekla da će na samitu 7. decembra pre svega biti reči o trgovinskim odnosima, ali i o sukobima u Ukrajini i na Bliskom istoku, kao i o borbi protiv klimatskih promena.

Fon der Lajen je navela da se trgovinski disbalans između EU i Kine udvostručio u poslednje dve godine i da sada iznosi skoro 400 milijardi evra.

STIŽE VELIKA OPASNOST IZ PRAVCA GAZE: Raketne sirene se oglasile širom Izraela

– Mislim da je važno da Kinu ne vidimo samo kao trgovinskog partnera i industrijsku moć, već i kao tehnološkog konkurenta i vojnu moć. I kao globalnog aktera koji ima različite i divergentne poglede na globalni poredak. Vidimo nedostatak pristupa kineskom tržištu za evropske kompanije. Vidimo preferencijalni tretman domaćih kineskih kompanija i gledamo pitanje skrivenih i direktnih i indirektnih subvencija kineskim kompanijama u odnosu na evropske kompanije. I ovde je važno shvatiti da na jedinstvenom tržištu EU štitimo konkurenciju. I fer konkurenciju. I zato, takođe želimo fer konkurenciju kada su u pitanju globalni akteri koji dolaze na naše jedinstveno tržište, rekla je Fon der Lajen.

Prema njenoj oceni, primetno je usporavanje rasta u Kini, ali se još uvek vidi višak kapaciteta u proizvodnji kada su u pitanju subvencije.

– Dakle, višak kapaciteta na globalnom tržištu i kineskih proizvoda. Kao posledica toga, neka tržišta se zatvaraju, neki igrači su zatvorili svoja tržišta i ovo je bio ogroman efekat prelivanja na evropsko jedinstveno tržište. Mi ćemo razgovarati o ovim pitanjima, takođe sa činjenicama i brojkama, kao i o tome kako da ih rešimo da bismo ponovo uspostavili ravnotežu trgovine između Evropske unije i Kine. Neravnoteža je vidljiva, na primer, kada se pogleda izvoz iz Kine u EU je tri puta veći nego obrnuto. Drugim rečima, ako imate tri kontejnera koji idu iz Kine u Evropu, dva od ovih kontejnera su prazna i vraćaju se kući, pojasnila je Fon der Lajen.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter