Izvor: RT
09.04.2024 u 22:55
0

VELIKI DAN ZA CEO SVET: Evo kog datuma PUTIN ide u KINU

Razgovori Sergeja Lavrova sa kineskom delegacijom protekli su u tradicionalno poverljivoj i prijateljskoj atmosferi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova RF

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetiće ove godine Kinu, potvrdilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova u zvaničnom saopštenju, nakon posete ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova Narodnoj Republici Kini.

„Postoji razumevanje da je (poseta Putina Kini) svrsishodna i neophodna, uzimajući u obzir visok nivo prijateljskih odnosa između Rusije i Kine, ali za sada smatramo da bi bilo preuranjeno da konkretizujemo datum. Saopštićemo kada sve bude bilo spremno“, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da je predsednik Kine Si Đinping „visoko ocenio rusko-kineske odnose, koji nastavljaju da se dinamično razvijaju u uslovima kada je u svetu teška situacija“, te da je pokazao „spremnost za dalji razvoj svestranog partnerstva i strateške saradnje sa Rusijom“.

Razgovori Lavrova i kineske delegacije protekli su u „tradicionalno poverljivoj i prijateljskoj atmosferi“ čime je još jednom pokazano koliko su stavovi Moskve i Pekinga bliski kada je reč o glavnim globalnim procesima, poručuje MSP.

Moskva dalje navodi da je Si Đinping izrazio saučešće zbog terorističkog napada u Moskvi od 22. marta, kao i da je razgovarano o ukrajinskoj krizi u vezi sa kojom su obe strane istakle da bilo kakvi međunarodni događaji, koji ne uzimaju u obzir stav Rusije i nove stvarnosti, nemaju perspektivu.

„Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine istakli su značaj povećanja međusobne koordinacije u okviru UN-a, ŠOS-a, BRIKS-a, G20, Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje i drugih multilateralnih mehanizama i foruma. Ministri su, takođe, razgovarali i o tome kako da se osigura bezbednost i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu usled težnji SAD da tamo napravi zatvorene vojno-političke saveze u uskom formatu, koji su usmereni protiv Rusije i Kine. Ministri su se dotakli pojedinih tema u vezi sa situacijom na Korejskom poluostrvu i Tajvanom, a, kada je reč o regulisanju bliskoistočnog pitanja, takođe je razgovarano o tome kakve su perspektive stvaranja nove bezbednosne strukture u Evroaziji usled stagnacije evroatlantskih mehanizama“.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter