Izvor: KURIR
22.06.2024 u 10:20
1

VELIKI RAT SVE BLIŽI: Hezbolah direktno zapretio napadom članici EU, sprema se širi sukob, situacija polako IZMIČE KONTROLI

Lider Hezbolaha Hasan Nasralah zapretio je da će gađati Kipar ako malo mediteransko ostrvo pomogne Izraelu u potencijalnom ratu između libanske militantne grupe i jevrejske države.

– Kipar će takođe biti deo rata ako otvori svoje aerodrome i baze za izraelske snage – rekao je vođa Hezbolaha u sredu u vatrenom govoru emitovanom na televiziji.

Kiparski predsednik Nikos Hristodulidis, odgovarajući na komentare, negira da je Nikozija umešana u rat.

– Izjave nisu prijatne i predstavljaju pokušaj da se stvori slika da je Kipar umešan u ratne operacije. Kipar nije umešan ni na koji način – rekao je Hristodulidis i dodao da su linije komunikacije otvorene sa libanskom i iranskom vladom.

Evropska unija je odmah stala u odbranu Kipra.

– Svaka pretnja jednoj od naših država članica je pretnja EU – rekao je novinarima portparol EU Peter Stano.

Oglasila se i susedna Grčka koja je takođe izrazila „nepodeljenu solidarnost“ sa Kiprom i navela da je pretnja upotrebom sile flagrantno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija.

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib, pokušavajući da spusti tenzije, nazvao je svog kiparskog kolegu Konstantinosa Kombosa i rekao da se Liban kontinuirano oslanja na pozitivnu ulogu Kipra u podršci stabilnosti u regionu.

Stručnjaci i dalje veruju da je rat između Izraela i Hezbolaha malo verovatan, međutim, samo pominjanje Kipra dodaje novu dimenziju sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze. Izjava Nasralaha rizikuje da uvuče članicu EU u rat koji se već proširio Bliskim istokom i stavlja u centar pažnje veze Kipra sa Izraelom.

PUTIN NAJAVIO POČETAK KRAJA UKRAJINE! ZAVRŠNA FAZA RATA: Loše vesti za ceo svet

 

ZAŠTO JE LOKACIJA KIPRA VAŽNA?

Kipar je geografski mnogo bliži sukobima na Bliskom istoku nego evropskim centrima moći s obzirom na svoj položaj.

Ostrvo je podeljeno na dva dela. Južni deo govori grčki i poznat je kao Republika Kipar dok postoji i region koji govori turski i koji je poznat kao Turska Republika Severni Kipar. Podela na ostrvu odražava rivalstvo između regionalnih protivnika Grčke i Turske. Većina međunarodne zajednice priznaje samo suverenitet grčkog dela Kipra, a to je bila nacija kojoj su upućene Nasralahove pretnje.

Republika Kipar je članica EU, ali ne i odbrambenog saveza NATO koji obavezuje zemlje članice da stane u odbranu jedne druge u slučaju napada.

Na ostrvu živi oko 920.000 ljudi.

KOLIKO SU BLISKE VEZE KIPRA SA IZRAELOM?

Diplomatski odnosi između Kipra i Izraela počeli su 1960. nakon nezavisnosti ostrva od britanske kolonijalne vlasti, ali Kipar nije otvorio ambasadu u Tel Avivu sve do 1994. godine.

Odnosi su se pogoršali osamdesetih i devedesetih zbog raznih pitanja među kojima su i bliske veze Izraela sa Turskom i arapsko-izraelski sukob u kome je Kipar stao na stranu arapskih država i podržao palestinsku državnost.

Veze su se vratile kasnih devedesetih i početkom dvehiljaditih kad je Izrael počeo da se okreće istočnom Mediteranu radi ekonomskog partnerstva i to posebno nakon otkrića prirodnog gasa u regionu. Eksperti kažu da je Izrael takođe gledao na Kipar kao na partnera za suzbijanje regionalnih pretnji od strane Turske i grupa povezanih sa Iranom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “VELIKI RAT SVE BLIŽI: Hezbolah direktno zapretio napadom članici EU, sprema se širi sukob, situacija polako IZMIČE KONTROLI”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter