Izvor: informer.rs
02.01.2024 u 08:55
0

VELIKO POVLAČENJE IZRAELA „Ovo neće moći dalje da se nastavi“

Izraelski avioni i tenkovi pojačali su tokom noći napade na delove grada Kan Junisa, na jugu Pojasa Gaze, rekli su stanovnici, dok se na severu enklave, u gradu Gazi, tenkovi povlače, prenosi Rojters.

Stanovnici okruga Šeik Radvan, u severnom delu te palestinske enklave, prvi su javili da su se izraelski tenkovi povukli, posle onog što su opisali kao najintenzivnijih 10 dana ratovanja od početka sukoba.

Tenkovi izraelske vojske, takođe, su se povukli iz okruga Al-Mina u gradu Gazi i delovima okruga Tel al-Hava, uz zadržavanje nekih pozicija u predgrađu koje kontrolišu glavni obalni put enklave.

Međutim, tenkovi se u drugim delovima severna Pojasa Gaze nisu povukli, i u centralnim delovima enklave, borbe su se nastavile nesmetano, rekli su stanovnici, dodajući da su izraelslkii tenkovi granatirali izbeglički kamp Al-Buredži u centralnoj Gazi.

„RAT JE NA VRHUNCU“ Netanjahu: Ako Hezbolah proširi rat, pretrpeće udarce koje nije ni sanjao

Izraelski zvaničnik je u ponedeljak saopštio da će vojska povući svoje snage iz Gaze ovog meseca i preći na višemesečnu fazu lokalizovanih operacija „čišćenja“, što su stručnjaci protumačili kao ulazak izraelske ofanzive u Gazi u novu fazu.

Dodatno, prema rečima izraelskog zvaničnika, smanjenje trupa, omogućiće pojedinim rezervistima da se vrate privatnom životu, ali i da se oslobode jedinice koje bi mogle da se angažuju ukoliko dođe do šireg sukoba na severu sa libanskim Hezbolahom.

Izraelski zvaničnik je rekao da postojeća situacija na libanskoj granici „neće moći dalje da se nastavi“, kao i da, kako je rekao, narednih šest meseci predstavlja kritičan period jer, prema njegovim rečima, „svaka nova eskalacija nosi veći rizik od šireg regionalni rat“ .

Rojters prenosi da je i jedan američki zvaničnik potvrdio da se čini da dolazi do izreaelskog prelaska na borbe nižeg intenziteta u severnom delu Pojasa Gaze.

 

 

 

 

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter