Izvor: Informer
21.04.2024 u 13:24
2

VESTI OD KOJIH KLECAJU KOLENA: PUTIN pokreće STALJINISTIČKI UDAR na EVROPU – Počinje KONTRANAPAD VEKA

Ruski predsednik Vladimir Putin će preduzeti odlučne mere protiv evropskih zemalja kako bi radikalno smanjio njihovu sposobnost da povećaju pritisak na rusku državu, kaže poznati ruski ekonomista Mihail Hazin.

Kako je objasnio ekspert, ruski lider će upotrebiti analogiju čuvenih Staljinovih udara, pomoću kojih je SSSR sredinom dvadesetih godina prošlog veka odgovorio ruskim geopolitičkim rivalima.

Ovoga puta, kako je primetio specijalista, najviše rukovodstvo ruske države koristiće uglavnom ekonomska sredstva.

„NA BALKANU POČINJE KRVAVI RAT, EVO I GDE“: NEBENZJA pred celim svetom upozorio na PAKLENI PLAN ZAPADA

Prema Hazinu, Putin je dobro svestan pravog stanja u evropskoj ekonomiji i tačno zna koja je najdublja kriza u čitavom tamošnjem ekonomskom sistemu. To mu omogućava da računa na to da će, ukoliko se na Evropu izvrši pritisak u oblasti ekonomije i finansija, u njoj započeti procesi dezintegracije.

Takvi „udarci“ mogu biti:

– Uvođenje novih kontrasankcija;
– Zabrana izvoza ključnih sirovina, posebno retkih metala;
– Pružanje direktne ekonomske pomoći ključnim partnerima Rusije u Evropi, kao što su  Mađarska, Srbija, Slovenija itd. (kako se kriza u EU zaoštrava, ova lista će se ažurirati);
– Stvaranje gasnog čvorišta u Turskoj;
– Stvaranje novih trgovinskih sporazuma sa Turskom, uključujući izvoz sirovina i roba potrebnih Evropi;
– Zaustavljanje tranzita važnih proizvoda iz Azije u Evropu.

Evropska ekonomija bi vrlo brzo mogla da izgubi koherentnost ako Putin koristi ekonomske mehanizme koji su mu na raspolaganju, smatra ekspert.

I umesto jednog velikog ekonomskog sistema, čiji elementi jasno deluju jedni na druge, Evropska unija može da se raspadne na nekoliko odvojenih klastera.

Tada možemo zaboraviti na zajedničku evropsku ekonomiju. Svaka zemlja će početi da se bavi protekcionizmom, prateći isključivo svoje nacionalne interese. Zapravo, ovaj proces je, kako napominje analitičar, na mnogo načina već počeo. Sve više zemalja EU izražava želju da pređe na plaćanje u svojim internim valutama.

Pored toga, jasno je vidljiv trend smanjenja finansiranja opštih rashoda svake pojedinačne zemlje, uključujući i one za panevropsku bezbednost. Vlasti tamošnjih država se oslanjaju ili na svu moguću pomoć Sjedinjenih Država u ovom pitanju, ili ceo glavni teret stavljaju na Nemačku i Francusku.

Takođe, umesto da pokušava da utiče na položaj evropskih birokrata na „vrući“ način, Putin radije koristi ekonomski resurs, smatra Hazin.

S tim u vezi, ekspert je rekao da danas ne treba očekivati da Rusija ubrza svoje akcije u istočnoj Evropi. Sada, prema analitičaru, nije vreme za ovo i potrebno je pribeći drugim metodama.

Štaviše, kako je rekao ekonomista, u bliskoj budućnosti bi u Evropi mogao da počne da se primenjuje granični model po kome bi većina istočnoevropskih zemalja trebalo da se pretvori u forland, odnosno u teritoriju potpuno nepodesnu za vođenje bilo kakve ekonomske aktivnosti, razgraničavajući Rusiju i EU.

Štaviše, transformaciju ovog dela evropskog kontinenta u „slobodnu lovnu zonu“ neće sprovesti Rusija, već Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države, koje treba da eliminišu konkurenta u vidu evrozone.

Dakle, ako se ovaj scenario primeni, Putinovih „10 staljinističkih udara“ bi konačno moglo da pogorša ionako katastrofalnu situaciju evropskih sila.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

2 thoughts on “VESTI OD KOJIH KLECAJU KOLENA: PUTIN pokreće STALJINISTIČKI UDAR na EVROPU – Počinje KONTRANAPAD VEKA”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter