Izvor: SPUTNIK
25.05.2024 u 16:13
0

VIKTOR NA UDRAU ALIJANSE: NATO ĆE PROBATI DA „UGUŠI“ ORBANA posle ove izjave, mađarski lider je na udaru

Mađarska Vlada preispituje ulogu svoje zemlje u NATO, jer ne želi da učestvuje u vojnoj misiji Alijanse u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban

Izjavom da Mađarska preispituje svoju ulogu NATO jer ne želi da učestvuje u ratu protiv Rusije u Ukrajini, Viktor Orban je bacio rukavicu u lice fašizaciji i militarizaciji Evrope i pokazao da je lider od formata u moru bezličnih evropskih političara, smatra politikolog dr Stevan Gajić.

Mađarska Vlada preispituje ulogu svoje zemlje u NATO, jer ne želi da učestvuje u vojnoj misiji Alijanse u Ukrajini, izjavio je mađarski premijer Viktor Orban.

On je dodao da Mađarska ne planira da učestvuje u dejstvima NATO koje članice bloka mogu direktno da uvuku u rat u Ukrajini i dovedu do direktnog sukoba Alijanse sa Rusijom.

Prema Orbanovim rečima, u Briselu su u toku vojni planovi a „radne grupe rade na tome kako bi NATO mogao da učestvuje u ovom ratu“.

„Mađarska se tome protivi. Vlada prilično radi na tome da se utvrdi kako da ostanemo članica NATO, ali bez učešća u ratu“, objasnio je Orban.

Orban pokazao da je lider od formata

Što se tiče „zamrzavanja“ statusa u NATO to ne bi bio istorijski presedan jer imamo primer Francuske koja je za vreme vladavine Šarla de Gola izašla iz komande NATO, kaže Gajić za Sputnjik. Međutim, u ovom slučaju je najzanimljivije to da je Orban pokazao da je lider od formata u moru evropskih bledih političara, smatra Gajić.

„Orban je odlučio da spasi Mađarsku i mislim da je to suština. Specifično je za Orbana da je on kao mađarski nacionalista uspeo da mentalno iskoči iz jednog šablona a to je da kad god se dešava sukob u Evropi i Mađarska upadne u rusofobiju koja se loše završi za Mađarsku. Dakle, Orban smatra da je Mađarska samostalna nacija koja ne treba da bude sredstvo ni u čijim rukama već da vodi sopstvenu politiku. Reći da Orban vodi prorusku politiku je potpuna glupost a to je jedna od najčešćih optužbi i siguran sam da će i sad da ga optuže upravo za to.“

Gajić dodaje da to nije tačno jer Orban vodi promađarsku politiku što znači da on ne želi da Mađarska bude spržena zemlja, kao što je bila u 13. veku za vreme najezde Mongola, 1848. godine, u dva svetska rata i u Mađarskoj revoluciji 1956. godine.

Protivnici rata postali mete

Istorijsko iskustvo pokazalo je Mađarima da je konforntacija sa Rusijom za njih pogubna, a posebno bi pogubna bila sada pošto ne bi bila rezultat autentične mađarske politike, već američkog bacanja Evrope u oganj zarad prekomponovanja sveta i slabljenja Rusije, ističe Gajić.

„Posebno je zanimljivo i posebno hrabro to što Orban to kaže posle pokušaja ubistva Roberta Fica. Očigledno je da se zapadni političari nisu mnogo uzbudili zbog toga a imamo i gruzijskog premijera koji kaže da mu je iz Evropske komisije prećeno da će i on proći kao Fico ili gore, ukoliko nastavi sa vođenjem nezavisne politike. Mislim da je Orban shvatio da povlačenje predstavlja samo još veći rizik, pre svega za mađarsku naciju a onda i za njega. Sigurno mu je jasno da on u najmanju ruku toliko nervira atlantiste koliko i Robert Fico.“

Tako da je očigledno da su Orban i svi koji se na evropskom kontinentu protive ratnoj politici postali mete, ističe Gajić.

Rukavica u lice

Međutim, poslednje Orbanove izjave su njegov strateški potez koji bi kratkoročno mogao da izazove veći pritisak na Mađarsku, ali će dugoročno Budimpešta ostati lep i prijatan grad dok Evropa rizikuje da bude spržena zemlja, dodaje Gajić.

Gajić smatra da će posle ovih izjava NATO pokušati da „uguši Orbana“ zbog čega bi on trebalo da maksimalno vodi računa o svojoj fizičkoj bezbednosti zato što sigurno ima mnogo onih u Alijansi koji bi voleli da on nestane.

„Ovo je rukavica u lice, izazov NATO-u koji očigledno želi da stvori jedan razarajući rat u Evropi. Suština je militarizacija i fašizacija Evrope a Orban ne želi da učestvuje u tome. Bez obzira što njega najviše prozivaju da je fašista, on jednostavno ne želi da učestvuje u ratu. Sada je očigledno da je na Zapadu najveći ‘fašizam’ reći da ste protiv rata i protiv eskalacije. Mislim da će Orban sada biti još više na udaru tzv. savezničkih zemalja iz NATO“, zaključio je Gajić.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter