Izvor: RT Balkan
18.10.2023 u 10:09
0

ZAHAROVA O NAPADU NA BOLNICU U GAZI: Izrael da obezbedi satelitske snimke, a mogla bi i Amerika!

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova je napad na bolnicu nazvala šokantnim, dehumanizujućim zločinom.

MASAKR U BOLNICI: Paletinci objavili snimak ubijenih pacijenata, Bajden besan na Izrael

Danas jasno vidimo koliko je američka politika doprinela da svet postane „bezbedno mesto“, napisala je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova komentarišući situaciju na Bliskom istoku.

„Sa užasom pratim vesti sa Bliskog istoka i prisećam se teze koju je više puta izneo bivši američki predsednik Barak Obama, da je zahvaljujući američkoj politici svet postao mnogo bezbedniji. Sada vidimo i koliko je bezbedan“, napisala je Zaharova na Telegramu.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u sredu da je eksplozija u bolnici u Gazi u kojoj su poginule stotine Palestinaca šokantan zločin, dodajući da bi Izrael trebalo da obezbedi satelitske snimke kako bi dokazao da nije umešan u napad.

„Vidimo da žele da izbegnu odgovornost. Ako iza toga stoje ozbiljne namere, onda je potrebno da se, ne samo rečima ili komentarima u medijima i na društvenim mrežama, već konkretnim činjenicama dokaže neumešanost i nevinost. Molim vas, budite ljubazni i predajte satelitske snimke. A bilo bi dobro da to urade i američki partneri, sa svim detaljima koji su bili dostupni u tom trenutku. Mislim da će ovo biti ozbiljan i važan korak za vaše opravdanje“, insistira Zaharova.

Vašington danas, ne juče i nikako ne sutra, ima priliku da svetu pokaže podatke sa svojih satelita koji ne bi bili retuširani, zamućeni, isečeni ili na bilo koji drugi način modifikovani, neka budu pokazani onakvi kakvi jesu, navodi ona.

Slična situacija se, kako je rekla, desila i sa padom malezijskog Boinga iznad teritorije Ukrajine 2014. godine. Rusija je i tada zatražila od SAD da pokažu konkretne dokaze, ali one to do današnjeg dana nisu uradile, već su „monstruozno optuživale Rusiju, oslanjajući se na fantazmagorične verzije incidenta“.

Zaharova je za „Radio Sputnjik“ rekla da je napad bio šokantan „dehumanizujući“ zločin.

„Broj žrtava je prevazišao svaku granicu, a situacija je daleko veća od regionalnog sukoba. Ovo je humanitarna katastrofa na globalnom nivou“, procenjuje ona.

Palestinsko-izraelski sukob mogao bi da dovede do globalne humanitarne katastrofe i kolosalnog priliva migranata u zapadnoevropske zemlje, upozorava Zaharova. Trebalo bi da se Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) pozabavi time, a ne Rusija, dodaje ona.

„Ovo više nije pitanje njihovog udobnog života niti pitanje bezbednosti. Ovo su pitanja globalne humanitarne katastrofe. epicentar toga neće biti region – mesto katalizatora humanitarne katastrofe može da postane ta ista Zapadna Evropa“, upozorava ona.

Za napad na bolnicu su odgovorne Sjedinjene Američke Države, isključan je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev. „Stravičan napad na bolnicu u Pojasu Gaze je ratni zločin“, napisao je na Telegramu.

„Odgovornost za ovaj napad snose oni koji cinično zarađuju od ratova u različitim zemljama i na različitim kontinentima. Oni koji bezobzirno dele ogromne količine novca za oružje, bogateći svoj vojno-industrijski kompleks. Oni koji lažno proglašavaju svoju globalnu misiju zaštite demokratskih vrednosti. To su SAD“, piše Medvedev.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter