Izvor: Alo.rs
18.10.2023 u 07:22
0

MASAKR U BOLNICI: Paletinci objavili snimak ubijenih pacijenata, Bajden besan na Izrael

Dvanesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Žestoke reakcije širom sveta posle granatiranja bolnice u Pojasu Gaze. Palestinski zvaničnici tvrde da je reč o izraelskom napadu u kojem je stradalo najmanje 500 ljudi, dok izraelske odbranbene snage (IDF) navode da je eksploziju u bolnici izazvalo neuspelo lansiranje rakete Palestinskog islamskog džihada. Američki predsednik Džozef Bajden posetiće danas izraelsku prestonicu Tel Aviv.

NEMILOSRDNI IZRAEL SEJE SMRT U GAZI!!! JECAJI i VAPAJ iz PALESTINSKE BOLNICI LEDE KRV U ŽILAMA!!! – POGINULO VIŠE DO 1000 (VIDEO)

07.00 – Abas: Gađanje bolnice u Gazi je užasan masakr koji se ne može tolerisati

Palestinski predsednik Mahmud Abas rekao je da je gađanje bolnice Al-Ahli „užasan ratni masakra“ koji se ne može tolerisati, dodajući da su razgovori o bilo čemu osim o zaustavljanju rata neprihvatljivo.

„Izrael je prešao sve crvene linije… Nećemo otići, ni dozvoliti da nas bilo ko protera odatle“, dodao je on.

Zdravstvene vlasti u Pojasu Gaze pod upravom Hamasa saopštile su da je izraelski vazdušni udar izazvao eksploziju, dok je izraelska vojska pripisala eksploziju neuspešnom lansiranju rakete od strane militantne grupe Islamski džihad.

06.30 – Bajden ogorčen zbog napada na bolnicu, u sukobu stradao 31 Amerikanac

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je da je „ogorčen“ zbog napada na bolnicu u Gazi, u kojem je ubijeno oko 500 ljudi. Naveo je i da njegov tim za nacionalnu bezbednost prikuplja informacije o tome šta se tačno desilo.

U međuvremenu, iz Bele kuće je saopšteno da je u sukobu Hamasa i Izraela ubijen 31 Amerikanac.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi rekao je novinarima da će Bajden postaviti neka „teška pitanja“ premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu.

500 ljudi poginulo u bolnici

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se tokom jučerašnjeg dana u centralnom delu Izraela, pošto su pripadnici palestinske grupe Hamas ispalili rakete iz Pojasa Gaze.

Ispaljivanje raketa usledilo je nakon što je pogođena bolnica u Gazi, gde je poginulo, prema palestinskim izvorima najmanje 500 ljudi.

Hamas je za granatiranje optužio izraelske snage, dok su izraelske odbrambene snage navele da je na osnovu „obaveštajnih informacija, neuspela raketa Palestinskog islamskog džihada izazvala smrtonosnu eksploziju u bolnici u Gazi“.

Abas je, takođe, otkazao sastanak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom koji je trebalo da bude održan u Jordanu, sazvavši hitan sastanak palestinskog rukovodstva nakon napada na bolnicu.

S druge strane, iz kabineta izraelskog premijera saopšteno je da će Benjamin Netanjahu i predsednik Izraela Isak Hercog dočekati u sredu ujutru na aerodromu „Ben Gurion“ američkog predsednika.

Uoči sastanka, potparol Hamasa ocenio je da je stav SAD prema palestinskom narodu „agresivan“, te da je Bajden naseo na narativ Izraela.

Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da joj je potreban hitan pristup Gazi da bi isporučila pomoć i medicinsku opremu i upozorila na humanitarnu krizu u tom gradu.

Prema podacima SZO,  u Gazi je od početka sukoba, 7. oktobra poginulo 2.800 osoba.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter