Izvor: RT Balkan
18.10.2023 u 08:51
0

SI ĐINPING NAZVAO PUTINA STARIM PRIJATELJEM: Počeo sastanak dvojice moćnih lidera

Rusija i Kina se u bilateralnim odnosima kreću veoma samouvereno, ističe lider Rusije na početku sastanka sa Si Đinpingom.

U današnjim teškim uslovima posebno je važna bliska spoljnopolitička koordinacija, istakao je predsednik Rusije Vladimir Putin na početku sastanka sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. „Na tome mi danas i radimo“, dodaje Putin i predlaže da se na tu temu detaljnije razgovara iza očiju javnosti.

NOVINAR GA UPITAO ZA BAJDENOV KOMENTAR O NJEMU: PUTIN gospodski ODGOVORIO AMERIČKOM PREDSEDNIKU!

Trgovinski promet između Rusije i Kine dostigao je istorijski rekord i približava se planiranoj brojci od 200 milijardi dolara, kazao je Si.

Međutim, kako navodi Putin, ako se pogledaju rezultati za godinu dana, već je dostignuto 200 milijardi, a do kraja ove kalendarske godine taj broj će biti i premašen.

Prema rečima Putina, Rusija i Kina u bilateralnim odnosima kreću veoma samouvereno.

Kineski predsednik je tokom sastanka u proširenom sastavu sa ruskim predsednikom nazvao je Vladimira Putina „svojim starim prijateljem“.

Poštovani predsedniče Putin, moj stari prijatelju, već treći put učestvujete u međunarodnom forumu ‘Pojas i put’, što pokazuje podršku ruske strane ovoj inicijativi“, ističe Si.

Kina i Rusija neprestano produbljuju međusobno političko poverenje i održavaju blisku i efikasnu stratešku saradnju, ističe Si.

„Sa zadovoljstvom konstatujem da vlade, različiti resori i regioni naših zemalja ulažu sve napore da realizuju sporazume koje smo potpisali ja i predsednik Putin“, navodi lider Kine.

Prema njegovim rečima, sa Putinom je od 2013. godine održao 42 sastanka, što dokazuje da su dvojica lidera uspostavili dobre poslovne odnose i razvili čvrsto prijateljstvo.

Si Đinping je takođe poručio da je Kina spremna da sarađuje sa Rusijom u cilju zaštite međunarodne pravde i nepristrasnosti i kako bi doprinele opštem razvoju sveta.

Ideja kineskog lidera o širokoj saradnji između zemalja istorijskog Puta svile, izneta pre deset godina, zaista je se dobro razvija, primetio je Putin.

„Lider bilo koje zemlje, kada planira nešto u sferi ekonomije i razvoja nastoji da se to i ostvari. Ali nikad sa sigurnošću ne možemo da znamo da li ćemo uspeti. Našim kineskim prijateljima, Kini pod vašim rukovodstvom to polazi za rukom. Veoma smo srećni zbog vas i svih koji učestvuju u ovoj širokoj interakciji, jer svi imaju koristi od toga“, naglašava Putin.

Čestitao je „kineskim prijateljima“ 74-godišnjicu osnivanja Narodne Republike Kine. „Sledeća godina biće jubilarna i za vašu zemlju i za diplomatske odnose naših zemalja“, navodi Putin i podseća da je drugog oktobra 1949. godine – odmah, dan nakon formiranja Narodne Republike Kine – SSSR prvi priznao novu Kinu.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter