Izvor: Alo.rs
23.06.2023 u 16:41
0

MOSKVA PORUČILA: „Zapadne zemlje provociraju zaoštravanje situacije na Kosovu i Metohiji“

Valentina Matvijenko je istakla, a to je objavljeno na zvaničnom sajtu Saveta Federacije, da su direktni krivci za razulareno antisrpsko nasilje u ovoj pokrajini faktički Vašington i Brisel.

 “Zapadne države metodično, korak po korak, zaoštravaju situaciju u Autonomnoj pokrajini Kosovo i Metohija kako bi pojačale pritisak na političko rukovodstvo u Beogradu, prinudile ga da se odrekne svojih temeljnih nacionalnih interesa, da žrtvuje prijateljske odnose sa bratskom Rusijom i drugim tradicionalnim partnerima”, istakla je Matvijenko.

„Oni su godinama prihvatali albanske ultranacionaliste, a danas, kada se proliva krv, samo se pretvaraju da su mirovnjaci“, navela je Matvijenko, poručivši da to razotkriva potpuni neuspeh Zapada na Balkanu.

„OVO NIJE NORMALNO“: Rama OŠTRO na Kurtija, kritike sa svih strana

Prema njenim rečima, Zapad, koji tvrdi da se zalaže za demokratske vrednosti i da je vlasnik recepta za prosperitet i razvoj, zapravo je zainteresovan da Balkan podredi svojoj volji i imperijalnim interesima.

„U međuvremenu, albanski radikali na Kosovu predvode put ka novom dramatičnom sukobu u regionu, dok ih Amerikanci, uz pomoć NATO-a i Evropske unije koja je slabe volje, u tome energično podstiču“, poručila je Matvijenko.

Navela je da koketiranje sa Prištinom dovodi do povećanja broja napada na Srbe, daljeg ugnjetavanja Srpske pravoslavne crkve na Kim i vraćanja prakse masovnog etničkog čišćenja.

„Samo razuman i odgovoran pristup zvaničnog Beograda i lično predsednika Aleksandra Vučića dozvoljava održavanje krhkog mira, uprkos grubim pritiscima i pretnjama spolja, pokušajima da se podstakne protestni pokret u samoj Srbiji u cilju destabilizacije zemlje pod lažnim parolama, stvaranja atmosfere neizvesnosti, uništavanja jedinstva društva i uvodjenja u stanje haosa“, napisala je predsednica ruskog Saveta Federacije.

Dodala je da Moskva u potpunosti podržava rukovodstvo Srbije u očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, kao i čvrstog pridržavanja međunarodnopravnih osnova za rešenje kosovskog problema.

„U ovom teškom periodu pružamo rame našim kolegama u Narodnoj skupštini i spremni smo da pomognemo u teškim vremenima. Pozivamo parlamentarce na Balkanu i u Evropi, sve koji ispravno razumeju suštinu onoga što se dešava na Kosovu i Metohiji, da odbrane pravdu i istinu i da se usprotive ugnjetavanju i agresiji“, zaključila je ona.

Prethodno je portparolka ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da se stanje u južnoj srpskoj pokrajini pogoršava.

Prema njenim rečima, samoproglašene vlasti na čelu sa tzv. premijerom Aljbinom Kurtijem otvoreno idu ka tome da se uđe u sukob silom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter