Izvor: BSC happy portal/oruzjeonline
23.06.2023 u 14:07
0

OVE DETALJE NIKO NIJE ZNAO: Južno Korejski Hyundai predstavlja TENK nove generacije K3

Među inovativnim karakteristikama novog tenka K3 je kupola na daljinsko upravljanje, koja uključuje glatki top od 130 mm.

Južnokorejska kompanija Hyundai Rotem nedavno je predstavila koncept tenka najnovije generacije. Novi tenk, nazvan K3, zasnovan je na modularnoj platformi.

LUTAJUĆA MUNICIJA RASTURILA TENK T-64 NA PARAMPARČAD: Najjači video s FRONTA ledi krv u žilama

Vojna publikacija MILMAG tvrdi da je Hyundai Rotem predstavio više paketa nadogradnje za tenkove K2 Heuk-Pyo (Crni panter). Dok smo, sa druge strane, nedavno izvestili da se Poljaci već vežbaju na južnokorejskim tenkovima K-2 Crni Panter i haubicama K-9.

Zahvaljujući potpuno automatizovanom utovaru, tenku treba da upravljaju samo tri člana posade.

Podsetimo, ruski/sovjetski tenkovi funcionišu već decenijama sa automatizovanim sistemom punjenja, dok mnogi zapadni ne. Tako se svojevremeno javio problem u ukrajinskoj vojsci, te im je nedostajao jedan član posade, punilac, kako bi koristili dobijene zapadne tenkove.

Kod novog južnokorejskog K3, tri člana tenka sede u odeljku koji se nalazi u oklopnoj kapsuli koja se nalazi napred, izolovana od automatskog punjača, kao i magacina za municiju koji se nalazi u centru tenka.

Posada mora biti u stanju da kontroliše bespilotne sisteme unutar vozila. Zanimljivo je da će vozilo moći da se kontroliše daljinski, dakle moćiće se koristiti opciono sa posadom ili bez.

Tenk K3 će biti težak 55 tona i pokretaće ga dizel motor koji će mu omogućiti da postigne maksimalnu brzinu na putu od 70 km/h i 50 km/h u terenskim uslovima, uz maksimalnu autonomiju od 500 km.

Šta je novo u K3 verziji?

Južnokorejska vojska je zatražila razvoj tenka K3 od Zajedničkog načelnika štaba, pošto je tenk K2 Black Panther već dostigao svoj maksimalni potencijal. Predstavljanje prvog prototipa K3 planirano je da se održi 2030. godine.

Tenkovi K1 i K1A1 koriste topove 105 mm KM68A1 i 120 mm KM256 (verzija američkih topova M68A1 i M256), dok je tenk K1A2 opremljen topom CN03/L44 120 mm koji je razvila Agencija za razvoj odbrane (ADD) i Hyundai WIA.

Tenkovi K2 su, s druge strane, dobili top CN08/L55 od 120 mm od Hyundai WIA.

Na kupoli tenka K3 će biti ugrađena daljinski upravljana stanica za naoružanje, koja ima mitraljez velikog kalibra 12,7 mm. Sekundarno naoružanje je koaksijalni mitraljez kalibra 7,62 mm.

Aktivni KAPS (hard-kill) i pasivni VIRSS (soft-kill) optoelektronski senzori sistema zaštite (ASOP) nalaze se na kupoli i na telu tenka. Tenk bi takođe imao četiri AESA (Active Electronically Scanned Array) radarske antene koje pokrivaju 360 stepeni.

Paket za nadogradnju K3 mogao bi biti napravljen, prema proizvođaču, sredinom 2030-ih zahvaljujući finansiranju vojske Južne Koreje.

K2 Black Panther u Poljskoj

Nakon potpisivanja ugovora između Poljske i Južne Koreje o kupovini poljskog Ministarstva odbrane 180 tenkova K2 Black Panther za 3,37 milijardi dolara, postalo je poznato da se poljska odbrambena industrija sprema da započne proizvodnju „poljskih verzija“ korejskog tenka K2.

Tako će, kako navodi poljska publikacija Defence24, poljska odbrambena industrija izgraditi više od 800 tenkova K2, u verziji K2 Black Panther PL.

K2 Black Panther je tenk koji je razvio Hiundai Rotem, koristi ga vojska Južne Koreje i nudi za kupovinu Poljskoj, Norveškoj i Egiptu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter