Izvor: kurir
17.04.2024 u 15:47
0

PRAVE ZVERI NA RATIŠTU: Ovi tenkovi specifičnog oblika imaju neverovatnu moć odbrane, sumnja se da poseduju i TAJNO ORUŽJE

Pisalo se o ruskoj inovaciji koja se pojavila na ukrajinskom ratištu - tenk nadograđen "kornjačinim oklopom", čeličnim 'krovom' kao dodatnim oklopom koji bi - čini se - trebalo da služi kao zaštita od opasnih ukrajinskih FPV dronova.

Međutim, kako sada piše analitičar Forbesa Dejvid Eks , čini se da nije reč o jednokratnoj improvizaciji, već da Rusi prave veći broj ovakvih tenkova „kornjača“, pa čak i poboljšavaju taj dizajn koji, kako kaže ‘krov’ pokriva skoro ceo tenk, ima i negativne efekte – umnogome ograničava svest posade o ukupnoj situaciji u kojoj se nalazi, pregled bojišta i pokretljivosti, a blokira i rotaciju kupole.

POMREĆE MILIONI, ŽELE DA ANTIHRISTA POSTAVE ZA CARA: PUTIN upozorio svet na nove veštačke PANDEMIJE i ARMAGEDON – „POBEDIĆEMO, mi smo BOŽJA VOJSKA“

 

Eks navodi da se na prvom snimku, koji se nedavno pojavio, ispod te konstrukcije „krio” stari ruski tenk T-72. Snimak ekrana ukrajinskog snimka drona koji se pojavio na mreži u utorak pokazuje nešto što se čini kao standardni tenk T-62, T-72, ​​T-80 ili T-90, sa dodatkom oklopa „kornjače“. Tenk je navodno napao ukrajinske položaje oko Krasnohorivke u Donjeckoj oblasti na istoku Ukrajine.

Ono što je važno i novo u vezi sa ovim tenkom – trećim koji se pojavio na liniji fronta poslednjih nedelja – jeste da je opremljen dodatnom opremom za zaštitu od drona u vidu gomile radio ometača.

Ovi ometači, barem u teoriji, mogu da blokiraju radio signale koje piloti dronova koriste za kontrolu svojih FPV dronova od dve funte, od kojih svaki nosi funtu eksploziva, dovoljno da osakati pešaka ili uništi ili ošteti oklopno vozilo.

Mane ovog tenka

Svaki novi sistem elektronskog ratovanja koji Rusi razviju izaziva veliku radoznalost ukrajinskih vojnika. Nestrpljivi su da znaju da li i kako funkcioniše novi ometač.

Kada se ruski T-72 sa grupom ometača zaustavio ranije ovog meseca istočno od Ternija u Donjeckoj oblasti, ukrajinska 12. brigada Azov je pokrenula smelu operaciju da ukrade tenk i prouči njegove ometače.

Međutim, kao što je već rečeno, ovako unapređeni tenkovi imaju ozbiljne nedostatke. Pored prethodno navedenog, tu je i činjenica da između samog rezervoara i dodatnog oklopa postoje prostorni razmaci, dovoljno široki da vešt operater dronova uvede svoj FPV dron.

Takođe, samo dodavanje ometača možda neće biti od velike pomoći jer ruski sistemi za elektronsko ratovanje ne funkcionišu uvek dobro. Jedan ruski vojni bloger, prema analitičaru Forbsa, primetio je „apsolutno loš kvalitet izrade“ mnogih ometača. Ometači na T-72, ​​koje je pronašla ukrajinska 12. brigada, bili su, prema rečima pripadnika brigade, „provizorni”, „domaći” i „krajnje nezgodni”.

Impresivna vidljivost

Takođe, ovi tenkovi su previše vidljivi na bojnom polju, gde takva impozantna vidljivost može biti smrtna kazna. Samo dan-dva nakon što se prvi T-72 sa „krovom“ pojavio na liniji fronta kod Krasnohorivke, ukrajinski dronovi su pratili tenk i otkrili ga u hangaru u Petrovskoj u Donjecku.

Ukrajinska artiljerija je pucala na hangar, uništavajući i hangar i vozila u njemu, uključujući i dodatni oklopni tenk. Ne bi trebalo da bude iznenađenje ako i drugi „tenk kornjače“ zadesi sličnu sudbinu, ili ako ih unište upravo dronovi od kojih je njihov dodatni oklop trebalo da ih zaštiti.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter