Izvor: NOVA
29.04.2024 u 22:39
0

PUTIN KUVA OPASNO LJUTO JELO: Kralju mita“ preti 15 godina zatvora, Šojgu na iglama

straga protiv zamenika ruskog ministra odbrane Timura Ivanova izgleda, na prvi pogled, kao jasan slučaj. Prošle nedelje, čovek koga su kolege nazvale „kralj mita“, uhapšen je pod optužbama za „veliko podmićivanje“, konkretno za primanje „mita kao deo organizovane grupe dok je obavljao poslove po ugovoru i podugovoru za Ministarstvo odbrane“. Ako bude proglašen krivim, Ivanovu preti kazna do 15 godina zatvora, ali sada je izvesno da se u celom ovom slučaju krije i poruka za samog ministra odbrane - Sergeja Šojgua.

Optužbe su navodno bile iznenađenje za Ivanova, ali možda nije trebalo, obzirom na dokaze protiv njega.

On je od strane Forbsa proglašen za najbogatiju osobu među ruskim oficirima još 2019. godine, njegov „glamurozan život“ bio je predmet čitave istrage tima Alekseja Navaljnog 2022. godine, koji je dalje tvrdio da su projekti obnove omogućili Ivanovu da ilegalno profitira. Najveći slučaj jeste obnova ukrajinskog grada Marijupolja, koji je uništen i okupiran od strane Rusa.

Zaista, neko se može zapitati zašto je ruskim istražiteljima trebalo toliko vremena da shvate da Ivanov vodi prilično raskošan način života za čoveka koji radi u ministarstvu i zna se kolika mu je plata. Društvene mreže otrile su strast njegove supruge prema kupovini, luksuznim putovanjima po evropskim destinacijama i brojnim „skupim hobijima“.

Pod pretpostavkom da čak ni FSB nije tako spor, ostaje pitanje zašto bi vlasti sada pokrenule istragu, pošto je Ivanov dugo imao reputaciju bogataša. Odgovor možda leži u njegovoj dubokoj povezanosti sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom. Kao bliski saveznik i čovek od poverenja Šojgua, Ivanov je radio sa njim u raznim agencijama više od 10 godina. Sama javna priroda hapšenja Ivanova – pritvoren na svom radnom mestu, slučaj koji prate državni mediji, slike emitovane sa suda, sve to implicira da je njegov pad upozorenje drugima. TASS je posebno naveo da je „Šojgu obavešten o situaciji“.

Nezavisni ruski mediji su citirali izvore iz FSB koji su rekli da stvarni razlog hapšenja Ivanova nije mito, već državna izdaja. Iako je tačna priroda takve izdaje nepoznata i Kremlj je odbacio te tvrdnje, zanimljiva je činjenica da je Ivanov navodno bio umešan u pregovore sa sinom pokojnog šefa plaćenika Jevgenija Prigožina, a sve zbog kontrole prirodnih resursa.

Ti izvori su dalje tvrdili da je Ivanov ranije izbegao hapšenje zahvaljujući stalnom pokroviteljstvu svog šefa, a njegovo pritvaranje je mogući znak opadanja uticaja Sergeja Šojgua. Ruski odbrambeni izvori rekli su za Forbs da bi hapšenje moglo najaviti dalje uklanjanje ljudi bliskih Šojguu i eventualni odlazak samog ministra odbrane. Prošlog meseca Vladimir Putin je naredio FSB-u, koji je uhapsio Ivanova, da iskoreni korupciju u državnim odbrambenim nabavkama, što je lako pokriće za čistku.

Ovo nisu jedini znaci da je Šojgu možda pod pritiskom. Njegove nedavne izjave, nakon usvajanja američke vojne pomoći Kijevu, da će Rusija „pojačati intenzitet napada“ i „nastaviti da izvršava dodeljene zadatke dok se ne ispune ciljevi specijalne operacije“ mogu biti reči ne posvećenog vojnika, već čoveka pod pritiskom da pokaže značajan napredak na bojnom polju.

Međutim, ostaje pitanje da li bi Putin, koji sada i ostvaruje dobitke na bojnom polju, odjednom želeo da poremeti svoju vojnu strukturu čišćenjem svih nepodobnih ili nelojalnih elemenata.

Uprkos zamahu na frontu koji je očigledno u korist Moskve, predsednik Rusije možda pokušava da optimizuje svoju vojsku u pripremama za očekivanu letnju ofanzivu ili zato što je uznemiren perspektivom nove pomoći SAD Ukrajini. Šta god da se krije iza ovih sukoba u Kremlju, slučaj Ivanova je daleko manje jednostavan nego što se na prvi pogled čini.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter