Izvor: HAPPBSC
04.02.2024 u 12:19
0

ZAPANJUJUĆE BROJKE, NA KOJE SVET ZATVARA OČI: Najmanje 27.365 Palestinaca ubijeno, a 66.630 ranjeno u Gazi od 7. oktobra, Blinken u akciji gašenja požara

Najmanje 27.365 Palestinaca je ubijeno, a 66.630 je ranjeno u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja u Gazi koje kontroliše Hamas.

U saopštenju se navodi da je u protekla 24 sata u Gazi ubijeno oko 127 Palestinaca, a da je 178 povređeno, prenosi Rojters.Izrael je počeo operacije u Pojasu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra prošle godine izvela raketni napad, a potom upala na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce i odvedeno u Pojas Gaze.

U NEKIM DELOVIMA SE SMIRUJU, IPAK: Protesti poljoprivrednika se proširili na čitavu Evropu(VIDEO)

Izrael je počeo operacije u Pojasu Gaze nakon što je palestinska militantna grupa Hamas 7. oktobra prošle godine izvela raketni napad, a potom upala na jug Izraela, kada je ubijeno oko 1.200 ljudi, a više od 250 uzeto za taoce i odvedeno u Pojas Gaze.

Američki državni sekretar Entoni Blinken započinje danas posetu Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Kataru, Izraelu i Zapadnoj obali, koja će trajati do 8. februara, saopštio je Stejt department.

U saopštenju se napominje da je to peta poseta šefa diplomatije SAD regionu otkako je 7. oktobra prošle godine palestinska militantna grupa Hamas napala Izrael, što je dovelo do izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze.

Blinken će nastaviti diplomatske napore za postizanje sporazuma s ciljem oslobađanja svih talaca i povećanja dopremanja humanitarne pomoći civilima u Gazi, navodi Stejt department. Dodaje se da će američki državni sekretar nastojati da spreči širenje konflikta, istovremeno potvrđujući da će SAD preduzeti neophodne korake da odbrane svoje osobolje i pravo na slobodnu plovidbu Crvenim morem.

Kako navodi Stejt department, Blinken će takođe nastaviti razgovore sa partnerima o tome kako da se uspostavi integrisaniji i mirniji region koji uključuje trajnu bezbednost podjednako za Izraelce i Palestince. Od sredine novembra 2023. godine, jemenska militantna grupa Huti, koja kontroliše određene delove Jemena, napala je desetine civilnih brodova u Crvenom moru i Adenskom zalivu, kako je navela, u znak podrške palestinskoj militantnoj grupi Hamas u ratu protiv Izraela.

SAD i Velika Britanija saopštile su da je u subotu, u drugom talasu vazdušnih napada koje su izveli avioni SAD i Velike Britanije, pogođeno 36 ciljeva na 13 lokacija Huta.

Najnoviji udari protiv Huta izvedeni su nakon vazdušnih napada SAD u petak na ciljeve u Siriji i Iraku, kao odgovor na napad dronom na američku vojnu bazu u Jordanu u prošlu nedelju, kojem su poginula tri vojnika.

Pogođene lokacije su navodno pripadale raznim milicijama koje podržava Iran, a koji SAD okrivljuju za napad u Jordanu.
Iran, međutim, odbacuje tvrdnju Vašingtona da je Teheran povezan sa napadom dronom.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter