Izvor: euronews/agencije happybsc
04.02.2024 u 11:52
0

U NEKIM DELOVIMA SE SMIRUJU, IPAK: Protesti poljoprivrednika se proširili na čitavu Evropu(VIDEO)

Dugovi, jeftin uvoz, pritisci na cene… samo su neke od zamerki na spiskovima evropskih farmera.

Zemlje širom Evrope – Holandija, Belgija, Grčka, Poljska – sve imaju jednu zajedničku tačku. Njihovi farmeri su nezadovoljni svojom sudbinom.

Pokret, izazvan zabrinutošću zbog niskih plata, strogih propisa i jeftinog uvoza, uključio je poljoprivrednike iz Španije, Italije, Nemačke, Rumunije i Grčke koji su pozvali na akciju.

Redovi traktora preteći su se kotrljali preko jedne stambene ulice u Poljskoj i preko nemačkog mosta, dok su poljoprivrednici u Italiji palili spektakularne noćne vatre pored kamenih statua. U holnadiji su farmeri prosipali stajsko đubre po ulicama

Na holandsko-belgijskoj granici i na putevima u Grčkoj poljoprivrednici su blokirali puteve. U Poljskoj su skovani planovi za zatvaranje graničnih prelaza sa Ukrajinom dok su se širili evropski protesti zbog troškova i birokratije.

Međutim, francuski farmeri su u petak postepeno ukidali blokade na putevima oko Pariza i drugde u zemlji, dan nakon što im je vlada ponudila preko 400 miliona evra u različitim merama koje su imale za cilj da odgovori na njihove pritužbe zbog niske zarade, stroge regulative i nelojalne konkurencije iz inostranstva.

Na glavnim autoputevima oko Pariza demonstranti su srušili šatore, očistili put i zapalili bale slame koje su koristili kao barikade. Konvoji traktora napuštali su mesta mirno i uredno usred velikog angažovanja policije koji je trebalo da obezbedi bezbednost operacija.

 

Rumunska koaliciona vlada takođe je u petak saopštila da je postigla sporazum sa poljoprivrednicima i prevoznicima da okonča višenedeljne proteste protiv visokih troškova poslovanja. Stotine farmera i vozača kamiona počele su proteste pre tri nedelje, dok su kolone traktora i kamiona usporavale ili blokirale saobraćaj na nacionalnim putevima u blizini velikih gradova, uključujući glavni grad Bukurešt.

Mnoge zabrinutosti farmera su specifične za svaku zemlju: u Nemačkoj se planira postepeno ukidanje poreskih olakšica na poljoprivredni dizel kako bi se izbalansirao budžet, ili u Holandiji, zahtev za smanjenjem emisije azota, u kojem bi farmeri bili najteže pogođeni.

Ali dok su mnoge brige farmera karakteristične za određenu zemlju – mnoge nisu.

Poljoprivrednici kažu da se suočavaju sa padom prodajnih cena, rastućim troškovima, strogom regulativom, moćnim i dominantnim trgovcima na malo, dugom, klimatskim promenama i jeftinim inostranim uvozom.

Troškovi – posebno za energiju, đubrivo i transport – porasli su u mnogim zemljama EU, posebno od ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. Da ne pominjemo poremećaj uobičajenih trgovinskih tokova.

Rat u Ukrajini doveo je do toga da se EU odrekla kvota i carina nakon ruske invazije – što je dovelo do poplave jeftinih poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine. Poljoprivrednici kažu da je to snizilo njihove cene i stvorilo nelojalnu konkurenciju

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter