Izvor: Happy BSC Portal/Alo.rs
24.11.2023 u 07:32
0

ZATIŠJE PRED BURU: Počelo primirje između Izraela i Hamasa

Četrdeset deveti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa.

Izrael i Hamas započeli su četvorodnevni prekid vatre, uz najavljeno puštanje otetih izraelskih žena i dece, tokom dana. To je prvi prekid vatre tokom sedmonedeljnog rata u Pojasu Gaze.

Izrael je potvrdio da je dobio spisak imena prve grupe od 13 talaca koji će biti pušteni, dok palestinski zvaničnici tvrde da lista Palestinca zasad nije stigla.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant istakao je da posle kratkog primirja, nastavljaju sa intenzivnim borbama još najmanje dva meseca.

Izraelska vojska upozorava da rat još nije završen

Nekoliko trenutaka pre zvaničnog početka privremenog prekida vatre, izraelska vojska je objavila snimak na društvenim mrežama upozoravajući ljude u Gazi da „rat još nije završen“.

Smoke rises from burning fishing boats caused by an Israeli airstrike at the seaport in Gaza City, Tuesday, Oct. 10, 2023. (AP Photo/Adel Hana)

„Humanitarna pauza je privremena“, rekao je Avičaj Adrae, portparol izraelskih odbrambenih snaga, koji je govorio na arapskom.

Sirene u Izraelu nekoliko minuta posle početka primirja

Izraelska vojska aktivirala je sirene za vazdušnu opasnost u dva sela u blizini Pojasa Gaze, samo nekoliko minuta nakon što je četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa stupilo na snagu, javio je Rojters.

Izrael i Hamas započeli četvorodnevni prekid vatre

U 6 sati stupilo je na snagu četvorodnevno primirje između Izraela i Hamasa.

U satima koji su prethodili privremenom prekidu vatre aktivirale su se sirene u izraelskim gradovima koji se graniče sa Gazom.

U 16 časova biće oslobođeno 13 talaca u Gazi, a zatim i nedefinisani broj palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, kažu katarski posrednici.

Još jedan dan pred primirje

Žestoke borbe nastavljene su u Pojasu Gaze, nakon što je prekid vatre između Hamasa i izraelske vojske, kao i razmena talaca i zarobljenika, odložen za dan. Izraelska vojska saopštila je da je libanski Hezbolah ispalio gotovo 50 raketa na Izrael.

"NE POSTOJI TAKVA STVAR": Izraelski ministar o Palestincima
unsplash

Sa druge strane, Hamas je naveo da je najmanje 30 ljudi stradalo u izraelskom napadu na školu UN u izbegličkom kampu Džabalija.

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova, u međuvremenu, najavilo je da će u petak, 24. novembra u 7 časova po lokalnom vremenu doći do četvorodnevnog prekida vatre između izraelske vojske i Hamasa, ali i razmene talaca i zarobljenika u 16 sati.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je, međutim, izjavio da će posle „kratkog“ primirja doći do intenzivnih borbi još najmanje dva meseca.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je istakao da se država „nada da će izvući svoje taoce“, ali da će nastaviti sa „uništavanjem Hamasa“.

AMERIKA JE U PAKLU: Donald Tramp šokirao svet

Za to vreme, predsednik Irana Ebrahim Raisi ocenio je da je evidentan izraelski „očaj“ pred palestinskim otporom, ističući da je palestinska operacija 7. oktobra nanela vojni, bezbednosni i obaveštajni poraz Izraelu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter