Izvor: KURIR
12.05.2024 u 08:52
0

NOVI PRITISAK NA SRBE, PRIŠTINA POČINJE DA PRIMENJUJE KAZNE: Za sve koji koriste dinar na Kosmetu, banke dobile instrukcije

Završen je prelazni period od tri meseca koji je tzv. Centralna banka Kosova odredila po pitanju dinara. Kako se navodi u tekstu, od danas će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na Kosovu i Metohiji koriste druge valute osim evra,

Dalje se ističe da u ovom prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

U međuvremenu, komercijalne banke koje posluju na Kosovu i Metohiji dobile su instrukcije da otvore nove filijale na severu.

Od 12. maja, sve gotovinske transakcije bilo gde na Kosovu i Metohiji moraju da se obavljaju u evrima.

„Druge valute osim evra, mogu da se koriste na Kosovu kao vrednost za skladištenje u fizičkom obliku ili na bankovnim računima u neevro valutama, za vršenje međunarodnih plaćanja u neevro valutama i za devizne aktivnosti“, navodi se u uredbi CBK.

Premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti, upitan pre nekoliko dana o završetku prelazne faze, ponovio je da o takvim pitanjima odlučuje tzv. Centralna banka Kosova, a ne izvršna vlast.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter