Izvor: najžena
23.05.2024 u 13:41
0

OPASNI SIMPTOMI KOJI SE VIDI U TOALETU: Dr Radosavljević: Ignorisana bolest odnosi živote u Srbiji

Rak mokraćne bešike, često zaboravljena i zanemarena bolest, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem kako u Evropi, tako i u Srbiji

Rak mokraćne bešike, peti najčešći tumor u Evropi, godišnje pogađa preko 200.000 ljudi, navode iz Evropskog udruženja urologa. Doktor Davorin Radosavljević, predsednik Udruženja medikalnih onkologa Srbije i direktor Klinike za medikalnu onkologiju Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ističe da ova bolest godišnje odnese oko 1.000 života u Srbiji, dok se svake godine dijagnostikuje kod oko 2.500 građana. Rak mokraćne bešike često se opisuje kao teška i podmukla bolest koja ne dobija dovoljno pažnje.

U okviru Svetskog meseca podizanja svesti o raku mokraćne bešike, Srbija se pridružila inicijativi predstavljanjem murala „Slušaj svoju bešiku“ autora Nikole Radojčića.

Doktor Radosavljević,  naglašava da se o raku mokraćne bešike ne govori dovoljno i da je potrebno više raditi na ranom otkrivanju bolesti. On ističe da ova bolest godišnje odnese oko 1.000 života, dok se dijagnostikuje kod oko 2.500 ljudi u Srbiji.

Govoreći o lečenju, dr Radosavljević kaže da „sa hemioterapijama stojimo dobro kod slučajeva velikih tumora koji su kandidati za hirurško lečenje“. Hemioterapija pre operacije pomaže u smanjenju tumora i poboljšanju ishoda operativnog lečenja. Međutim, situacija je ozbiljnija kod metastaza, gde hemioterapija nema veliki uticaj, osim kod manjeg broja pacijenata gde pruža kratkotrajni odgovor.

„Radimo na tome da se inovativni lekovi nađu na listi lekova. UMOS je predložio Republičkom fondu da se imunoterapija uključi u lečenje metastatske bolesti, za šta postoje dokazi najvišeg ranga u međunarodnim vodičima. Nadamo se da će Fond proširiti listu lekova i uključiti ove lekove“, dodaje dr Radosavljević.

Lična priča Tomislava Miletića

Tomislav Miletić, koji je podelio svoje iskustvo sa lečenjem karcinoma mokraćne bešike, objašnjava da ga je ćerka odvela lekaru nakon što je primetio simptome kao što su peckanje i promena boje mokraće, kao i pojava krvi. Nakon početnog pregleda kod urologa, lečenje je nastavljeno hemioterapijom na Institutu za onkologiju. Miletić naglašava da je prihvatio lečenje i da, posle devet godina, više nije na terapiji, ali redovno ide na kontrole.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter