Izvor: kurir
24.05.2024 u 10:36
0

Epiduralna anestezija smanjuje rizik od ozbiljnih komplikacija za 35 %: Posebno je važna za komplikovanije trudnoće

Epiduralna anestezija tokom porođaja može smanjiti rizik od ozbiljnih komplikacija na porođaju za 35 odsto, uključujuči srčane udare, pojavu nevoljnih trzaja tela trudnice i histerektomiju, navode stručnjaci.

Epiduralna anestezija je injekcija koja se ubrizgava u leđa kako bi se sprečilo da žena oseća bol u delu tela. Učiniti je dostupnijim i pružiti više informacija onima koji bi imali koristi od nje, sada je važnije nego što se ranije mislilo, rekli su istraživači.

Studija Univerziteta u Glazgovu i Univerziteta u Bristolu obuhvatila je 567.216 žena koje su rađale u bolnicama škotskog NHS-a od 2007. i 2019. godine, a potom su se porodile vaginalno ili neplaniranim carskim rezom. Od ukupnog broja, 125.024 žene dobile su epiduralnu anesteziju.

Istraživači su analizirali stopu ozbiljnih komplikacija, uključujući srčane udare, eklampsiju (pojava nevoljnih trzaja tela trudnice)i histerektomiju (delimično ili potpuno uklanjanje materice) tokom porođaja. Epiduralna je smanjila rizik od ovih događaja za 35 odsto, pokazala je studija. Nalazi su objavljeni na portalu BMJ.

Takođe je bila efikasnija kod žena koje su prerano rodile, ili koje su imale prethodne zdravstvene ili akušerska probleme.

Istraživači su rekli da njihovi nalazi sugerišu da bi „proširenje pristupa epiduralnoj anesteziji za sve žene tokom porođaja, a posebno za one sa najvećim rizikom, moglo da poboljša zdravlje majke“.

– Ovaj nalaz naglašava potrebu da se obezbedi pristup epiduralnoj, posebno za one koji su najugroženiji – žene koje se suočavaju sa većim zdravstvenim rizicima ili se porođaju pre vremena. Proširenjem pristupa i poboljšanjem svesti, možemo značajno smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih ishoda i obezbediti sigurnije iskustvo porođaja – rekla je profesor Rejčel Kerns, glavni autor studije, sa Univerziteta u Glazgovu.

 

7 najboljih sportova za žene starije od 50 godina: Ostanite u formi i sačuvajte zdrav duh

 

Udvostručeni slučajevi teških porođaja

Slučajevi teških komplikacija tokom porođaja skoro su se udvostručili između 2009. i 2018. u Velikoj Britaniji, navode istraživači. Oni su istakli da ovo odražava trend gde ljudi čekaju da dobiju potomstvo u kasnijim godinama ili su gojazni.

– Važno je da žene i njihovi partneri imaju kontrolu nad svojim lečenjem tokom trudnoće, uključujući upotrebu epiduralne injekcije tokom porođaja. Takođe je važno da žene koje bi imale koristi od epiduralne anestezije, dobiju lako razumljive informacije koje će im pomoći da donesu najbolju odluku i time spreče ozbiljnije komplikacije – rekla je profesorka Debora Lolor, sa Univerziteta u Bristolu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter