Izvor: blic
20.04.2024 u 00:18
1

ZAVODE RED KAKO IM SE SVIĐA: Ukrajina dobija zamrznutu rusku imovinu, Iran pogođen novim sankcijama, a Kina je dobila OŠTRO UPOZORENJE

Ministri spoljnih poslova zemalja G7 danas su se "obrušili" na rivale Rusiju, Кinu i Iran nizom odvažnih izjava nakon sastanka zapadnih saveznika u Italiji posle jutrošnjeg napada Izraela na Iran.

Sastanak je usledio nekoliko sati nakon što je Izrael napao veliku vazdušnu bazu i nuklearnu lokaciju u blizini iranskog grada Isfahana – što je odgovor na napad Teherana na prošlog vikenda.

G7 je obećala podršku Izraelu i „najoštrije“ osudila ono što su ministri spoljnih poslova opisali kao iranski „napad bez presedana na Izrael od 13. do 14. aprila“, najavljujući da je spreman da usvoji dodatne sankcije Islamskoj Republici.

Govoreći o Pekingu, ministri su izrazili „snažnu zabrinutost“ što kineska preduzeća prenose u Rusiju materijale dvostruke namene i komponente oružja.

Američki državni sekretar Antoni Blinken optužio je Кinu da „podstiče“ rat u Ukrajini pomažući Moskvi u „najambicioznijem proširenju odbrane od sovjetske ere“, navodi Vašington.

I na kraju, italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani rekao je da zapadne vlade razmatraju mogućnost korišćenja ruske imovine zamrznute u Evropi za popunu ukrajinske ratne kase, dok snage Vladimira Putina nastavljaju da ostvaruju dobitke u Donbasu.

Zapad je zaključao imovinu u vrednosti od oko 260 milijardi funti, a evropske zemlje sada ispituju da li bi mogle legalno da stvore od toga neku vrstu fonda koji bi „promenio igru“ kako bi podstakao ratne napore Кijeva.

Govoreći na italijanskom ostrvu Кapri, ministri SAD, Velike Britanije, Francuske, Nemačke, Кanade, Japana i Italije upozorili su na nove sankcije Iranu zbog napada raketama i dronovima na Izrael prošle nedelje i pozvali obe strane da izbegavaju eskalaciju sukoba.

Italijanski ministar spoljnih poslova Tajani, koji je predsedavao sastankom ministara G7 zemalja, rekao je da je dnevni red trodnevnog sastanka izmenjen u petak kako bi se pozabavili najnovijim dešavanjima nakon što su od Izraela dobili informaciju u „poslednjem trenutku“ o napadu dronovima na Iran.

Iran je aktivirao PVO kod velike vazdušne baze i nuklearnog postrojenja u blizini Isfahana nakon što je rano jutros uočio bespilotne letelice, skoro nedelju dana nakon napada iranskih raketa i dronova na Izrael.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “ZAVODE RED KAKO IM SE SVIĐA: Ukrajina dobija zamrznutu rusku imovinu, Iran pogođen novim sankcijama, a Kina je dobila OŠTRO UPOZORENJE”

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter