Izvor: TANJUG
25.01.2024 u 01:11
0

ZELENSKI NE PRIZNAJE KRIVICU: Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi o padu ruskog Il-76(VIDEO)

Ukrajina će insistirati na međunarodnoj istrazi obaranja ruskog aviona Il-76 u Belgorodskoj oblasti Ruske Federacije, izjavio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

On je rekao da je pozvao ministra odbrane Rustema Umerova, vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, načelnika Generalštaba Oružanih snaga Sergeja Šaptalu, načelnika Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane (GUR) Kirila Budanova i načelnika Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) Vasilija Maljuka da dostave izveštaj o situaciji pada aviona i razmeni ratnih zarobljenika.

NE INTERESUJE IH OBARANJE RUSKOG AVIONA: Francuska odbila zahtev Rusije da zakaže sednicu SB UN

„Očigledno je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zatvorenika, sa osećanjima njihovih rođaka i sa emocijama našeg društva. Neophodno je utvrditi sve precizne činjenice. Koliko je to moguće, s obzirom na to da se obaranje aviona dogodilo na ruskoj teritoriji,van naše kontrole“, istakao je Zelenski u večerašnjem video obraćanju

Zelenski je naglasio da je GUR angažovan na otkrivanju sudbine svih zatvorenika, a SBU istražuje sve okolnosti. „Zadužio sam ministra spoljnih poslova Ukrajine da obavesti partnere o podacima koji su dostupni u Ukrajini.Naša država će insistirati na međunarodnoj istrazi“, poručio je Zelenski.

Kako su preneli ruski mediji, danas se u Belgorodskoj oblasti srušio avion Il-76, koji se koristi za transport vojne tehnike i desantnih snaga. Izvori u Oružanim snagama Ukrajine su naveli da je ova letelica nosila rakete za PVO sistem S-300, koje se koriste za masovno granatiranje Harkovske oblasti i drugih pograničnih regiona Ukrajine.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije tvrdi da je avion navodno „prevozio 65 zarobljenih ukrajinskih vojnika“, kao i šest članova posade i tri pratioca.

Predstavnik Glavne obaveštajne uprave Andrij Jusov rekao je da je razmena zarobljenika između Rusije i Ukrajine trebalo da se održi 24. januara. Prema rečima predstavnika GUR-a, proverava se informacija koju je objavila ruska strana da bi u avionu Il-76 koji se srušio u Belgorodskoj oblasti mogli biti ratni zarobljenici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter