Izvor: Sputnjik
23.03.2024 u 07:18
0

„ZNALI SMO DA ĆE BITI NAPADA, JAVILI SMO RUSIMA“: Šok izjava Bele kuće – upozorenje stiglo još 7. marta!

Sjedinjene Američke Države su u martu dobile informacije da se priprema teroristički napad u Moskvi, verovatno na mestima gde je velika koncentracija ljudi, i podelile ih sa ruskom stranom, navodi se u saopštenju koje je Sputnjik dobio od zvanične predstavnice Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće Edrijen Votson.

„Ranije ovog meseca, američka vlada je dobila informacije o planiranom terorističkom napadu u Moskvi, potencijalno na mestima masovnog okupljanja ljudi, uključujući koncerte, što je navelo Stejt department da izda javno upozorenje Amerikancima u Rusiji“, rekla je Votsonova agenciji.

U terorističkom napadu na koncertnu dvoranu Krokus siti hol u Krasnogorsku kod Moskve poginulo je, prema poslednjim podacima Istražnog komiteta, najmanje 60 ljudi, ali u resoru napominju da bi taj broj mogao da poraste.
Medics transport the body of a deceased person to an ambulance near the burning building of the Crocus City Hall on the western edge of Moscow, Russia, Friday, March 22, 2024. Several gunmen have burst into a big concert hall in Moscow and fired automatic weapons at the crowd, injuring an unspecified number of people and setting a massive blaze in an apparent terror attack days after President Vladimir Putin cemented his grip on the country in a highly orchestrated electoral landslide. (Sergei Vedyashkin)/Moscow News Agency via AP)

Ministar zdravlja Mihail Muraško rekao je da je hospitalizovano 115 osoba, od kojih je petoro dece, 60 odraslih i jedno dete su u teškom stanju.

Bela kuća osudila teroristički napad u Moskvi

Bela kuća je osudila teroristički napad u Moskvi, a portparol za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi je izrazio saučešće porodicama žrtava ubijenih. „Scene su užasne i teške za gledanje, a naše misli su sa žrtvama ovog stravičnog napada“, rekao je Kirbi. On izjavio je da SAD sakupljaju informacije o terorističkom napadu i dodao da „u ovom trenutku nema naznaka da su Ukrajina, ili Ukrajinci, umešani u pucnjavu“.

„Želim da vas odvratim u ovom trenutku od bilo kakve povezanosti sa Ukrajinom“, rekao je Kirbi novinarima u Beloj kući. On se osvrnuo na bezbednosno upozorenje od 7. marta, koje je objavila američka ambasada u Rusiji, da „ekstremisti“ imaju planove za neposredan napad na Moskvu.

„Mislim da to nije bilo povezano sa ovim konkretnim napadom“, rekao je Kirbi. Početkom marta, SAD su izdale upozorenje svojim građanima u Rusiji, pozivajući ih da izbegavaju javna mesta i masovna okupljanja.

Američka ambasada je tvrdila da „ekstremisti“ imaju neposredne planove za napad na Moskvu, a nekoliko drugih ambasada je sledilo njen primer.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter