Izvor: BSC HAPPY
28.11.2023 u 19:37
0

„BIZNISMENI PRAVE MOSTOVE I RUŠE GRANICE“: Bogoljub Karić predstavio Model za zajednički prosperitet na otvaranju 23. Beogradskog ekonomskog foruma

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić otvorio je danas 23. Beogradski ekonomski forum u hotelu „Metropol“. Otvaranju je prisustvovao i amabasador Sjedinjenih Američkih Država Kristofer Hil i amabasador Velike Britanije Edvard Ferguson. Prisutnima se na otvaranju obratio i biznismen Bogoljub Karić, koji je govorio o svom „Modelu rešavanja društvenih kriza uz pomoć ekonomije i biznisa“.

– Moja istorija poslovnog mirotvorsta u ovom smislu otpočela je 1973. godine. Tada smo imali privatnu firmu iako nikada nismo bili članovi Komunističke partije, a u to vreme bez podrške partije sva vrata su bila zatvorena. Posao su mogle da nađu samo firme čiji su rukovodioci bili članovi partije, tako da je naša generacijama sveštenička porodica bila osuđena na uspeh, odnosno nije imala izbora, sem da preživi i uspe – započeo je Karić svoje izlaganje.

Nakon što je prisutne upoznao sa istorijatom porodice Karić i njihovim počecima u biznisu, ali i sa razvojem njihovih kompanija tokom komunizma, kao i u kapitalističkoj eri, Bogoljub Karić je predstavio „Karić model za zajednički prosperitet“ i istakao da „biznismeni prave mostove i ruše granice, a pojedini političari prave zidove i ruše mostove!“

– Moj ekonomsko-razvojni model koji sam tada predložio rukovodstvu Srbije, bio je relevantan i važan, kako za čitav naš region, tako i za ceo svet jer je imao univerzalni karakter. I tada, a i sada je potrebno obezbediti neophodna investiciona sredstva i stvoriti zajedničke kompanije u čije bi osnivanje bile uključene prvensteno kompanije iz Srbije i Albanije. Kada bi Albanci i Srbi radili zajedno, pored povećanja stope zaposlenosti na Kosmetu i šire, uspostavili bi se novi oblici poslovne saradnje i kao rezultat toga eliminisale bi se sada prisutne tenzije i nemiri. Problem je što tada aktuelni političari nisu htela to da dozvole. Koštuničinim centrima moći i interesnim grupama nije odgovarao mir već nestabilna situacija, kako bi oni na severu Kosova mogli da se bave nelegalnim poslovima i švercom robe, uz protivzakonito bogaćenje – rekao je Karić.

OVO JE FORMULAR ZA PRIJAVU SREDNJOŠKOLACA: Danas počinju prijave za pomoć države od 10.000 dinara

Prema njegovim rečima godine 2004, bio je jedini kandidat za predsednika Srbije koji je posetio Kosovo i Metohiju, a na njegovim mitinzima bili su i Albanci i Srbi. Kaže, govorio je i tada da bi trebalo ukinuti sve granice i živeti i raditi zajedno.

– Ne možemo živeti odvojeno. Trebalo bi da zajedno sa Evroatlantskim savezom radimo na postizanju mira, blagostanja i privrednog razvoja za sve žitelje ovih
namučenih područja. Međutim, odgovor na ove moje napore bio je taj da je Koštunica zatvorio sve naše kompanije i pokrao predsedničke izbore.
Danas, na primer, Srbi koji žive na Kosmetu nalaze se u najtežem položaju, jer bez saradnje sa Albancima, proizvode koje stvaraju ne mogu nikome da prodaju, a ekonomska aktivnost i ekonomska saradnja je od najvećeg značaja. Ukoliko bismo danas obezbedili potrebna sredstva, mogli bismo da implementiramo moj Model, da Srbi i Albanci naprave zajedničke kompanije i da zajedno rade u njima. Tu bi mogle da se uključe velike kompanije iz Srbije, kao i velike kompanije iz Albanije, i da privredna aktivnost i ekonomski rast, zaposlenost i svakovrsni boljitak za stanovništvo Kosova procveta – poručio je Karić.

On je zamolio sve ljude koji imaju određeni uticaj na odvijanje ekonomskih i političkih procesa da uvaže značaj implementiranja ovog „Modela za postizanje mira i ekonomskog razvoja“.

– Zato se obraćam uvaženim organizacijama i potencijalnim sponzorima, a posebno Njihovim ekselencijama ambasadorima, naučnicima, profesorima, biznismenima od autoriteta, da me pozovu i uključe u sve procese pomirenja i uspostavljanje bolje ekonomske saradnje na Zapadnom Balkanu, kako bismo svi zajedno radili na dobrobit svih naroda na ovom prostoru, i šire, imajući u vidu moje stogodišnje iskustvo u biznisu. Stoga, dragi prijatelji, apelujem na vas da učinite sve što je u vašoj moći da se konačno Karić model za zajednički prosperitet implementira prvo na Kosovu i Metohiji – pozvao je Karić na akciju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter