Izvor: Happy BSC Portal/Kurir.rs
28.11.2023 u 20:23
0

OVI ZNACI OTKRIVAJU DA LI JE RIBA POKVARENA: Važni saveti za sve koji poste

Za vreme Božićnog posta, kada je povećan promet sveže i smrznute ribe, veterinarska inspekcija, pored redovnih inspekcijskih nadzora, sprovodi i vanredne kontrole, na osnovu procene rizika, sa posebnim osvrtom na mesta na kojima se u praznične dane očekuje veća ponuda, ali i potražnja, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Dodaju da Veterinarska inspekcija kontroliše ribu, kako svežu tako i smrznutu, u svim registrovanim objektima. Tokom kontrole veterinarski inspektori proveravaju potvrde o nabavci ribe, sledljivost, deklaracije, način rukovanja ribom, temperaturni režim skladištenja i izlaganja, rokove upotrebe, takođe veterinarski inspektori vrše uzorkovanje ribe i slanje uzoraka u ovlašćene laboratorije.

Prilikom kupovine ribe posebnu pažnju kupci treba da obrate na sledeće:

riba ne sme neprijatno da miriše, ne sme imati upale oči i zamućenu rožnjaču, jer to ukazuje na starost ulovljene ribe,
škrge sveže ribe su vlažne, jasno crvene boje i bez stranog mirisa, a promena boje škrga, suve škrge, nesvojstven ili intenzivan miris, su početni znaci kvarenja,
koža sveže ribe je sjajna, vlažna i klizava,
meso sveže ribe treba da je čvrsto, što se vidi ukoliko nestane udubljenje koje nastaje na mestu koje se pritisne prstima.

Pixabay

Veterinarska inspekcija savetuje potrošače da ribu kupuju u ribarnicama, odnosno na mestima gde je potrošačima dostupan podatak o vrsti i poreklu ribe, kao i roku upotrebe, i gde je moguće proveriti da li se riba čuva na propisan način, odnosno na temperaturnom režimu koji se zahteva, ali i da prijave svaku sumnju na nepravilnost nadležnoj veterinarskoj inspekciji kako bi se mogle preduzeti zakonom propisane mere i sankcionisati subjekti u poslovanju hranom kod kojih se te nepravilnosti utvrde.

SUTRA ISPLATITE SVE DUGOVE I POREZE! SLAVIMO SVETOG APOSTOLA MATEJA: Ova 2 običaja su posebno važna

Potrošaćima se savetuje da se prilikom kupovine hrane ponašaju sa „pažnjom dobrog kupca“, odnosno da se pre odluke o kupovini upoznaju sa svim svojstvima hrane, kao i da hranu koja je propisno deklarisana kupuju na mestima koja su za to registrovana, navedeno je u saopštenju.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter