Izvor: Blic.rs
29.05.2020 u 08:36
0

BRUCOŠI OVO MORATE ZNATI: Samo za polaganje prijemnog do 9.000, najskuplja školarina 243.500 dinara

Prema kalendaru upisa, prijava kandidata za osnovne akademske studije počinje od 24. juna, dok će prijemni početi da se održavaju od 29. juna do 5. jula.

Na konkursu su dostupna ukupno 364 studijska programa osnovnih akademskih, integrisanih akademskih, master akademskih, specijalističkih akademskih, doktorskih akademskih studija, kao i osnovnih strukovnih i specijalističkih strukovnih studija.

Prema planu, prijavljivanje kandidata za prvi upisni rok biće od 24. do 28. juna 2020. godine prema rasporedu. Liste prijavljenih biće istaknute najkasnije 28. juna 2020. godine.

Samo polaganje prijemnog ispita održavaće se u periodu od 29. juna do 5. jula. Rezultati će biti objavljeni najkasnije do 6. jula do 16 časova na preliminarnoj rang-listi.

Primedbe na preliminarnu rang-listu kandidati će moći da prilože 36 sati od objavljivanja, a komisija za upis doneće rešenje po žalbi najkasnije do 9. jula u 10 časova.

Žalbe na rešenje komisije podnose se dekanu najkasnije 10. jula do 10 časova, a dekanov odgovor će morati da bude dostavljen u roku od 24 sata od prijema žalbe.

Objavljivanje konačnih rang-lista fakulteta ovog univerziteta planirano je do 13. jula, a upis od 13. do 17. jula. Najkasnije 18. jula fakulteti će morati da dostave izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mesta za drugi upisni rok.

Prijava za drugi upisni rok planirana je 2. i 3. septembra, a polaganje prijemnog 4. i 5. septembra. Rezultati moraju biti objavljeni najkasnije 6. septembra, a upis kandidata mora biti završen 15. septembra.

Ne očekuju se promene

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović naglašava da Univerzitet neće povećavati broj upisanih studenata u odnosu na prošlu godinu.

 Univerzitet će upisati isti broj brucoša kao i prošle godine, znači nešto manje od 15.000. Prijava brucoša i polaganje prijemnih ispita planirani su za kraj juna i početak jula. U ovom trenutku ne očekujem promenu datuma. Jedino ako dođe do odlaganja kraja školske godine za srednjoškolce, biće potrebno da se pomere predviđeni rokovi – rekla je rektorka nedavno za medije.

Kalendar

24. do 28. 6. ➜ prijava za prvi upisni rok

od 29. 6. do 5. 7. ➜ prijemni ispiti

do 6. 7. ➜ objava rezultata

do 10. 7. ➜ podnošenje žalbi dekanu na rešenje komisije

do 13. 7. ➜ objava konačnih rang-lista fakulteta

od 13. do 17. 7. ➜ upis

do 18. 7. ➜ izveštaj o upisanim studentima i slobodnim mestima za drugi upisni rok

2. i 3. 9. ➜ prijava za drugi upisni rok

4. i 5. 9. ➜ polaganje prijemnog

do 6. 9. ➜ objava rezultata

do 15. septembra ➜ upis

Školarine od 50.000 do 243.500 dinara

Za odbabir fakulteta koji će da srudiraju, osim afiniteta, mnogi će da uzmu u obzir i cenu godine.

Kada bi to bio jedini kriterijum, najjeftiniji fakultet beogradskog univerziteta nalazi se u – Boru. Školarina na Tehničkom fakultetu u ovom gradu košta svega 50.000 dinara, dok je od onih visokoobrazovnih ustanova sa sedištem u Beogradu najjeftiniji Rudarsko-geološki fakultet – 57.000 dinara, ali i Fizički je tu blizu sa svega 60.000 dinara.

Najskuplji nije Arhitektonski fakultet, sa svojom školarinom od čak 240.000 dinara. Nadmašio ga je ETF, i to program softversko inženjerstvo, koji košta 243.500 dinara.

Detaljnu listu školarina na fakultetima u Srbiji podledajte na ovom linku.

Dokumeta, šta može elektronski i cene

Univerzitet u Beogradu omogućiće budućim brucošima elektronsko prijavljivanje za upis na fakultete kako bi se izbegle gužve, dok će sva potrebna dokumenta za upisivanje moći da podnesu i dolaskom na fakultet, rečeno je na sednici Senata UB.

Upis studenata na fakultete počinje predajom dokumenata, a kao i svake godine neophodne je izdvojiti novac za sve te papire i nadoknade. Saznajte cene i šta vam je sve potrebno od dokumentacije.

Budući brucoši će uskoro svoje đačke knjižice zameniti studentskim knjižicama – indeksima, koji su na pojedinim fakultetima besplatni dok se na drugim plaćaju, i to po ceni od 300 do 750 dinara. Isto tako, u zavisnosti od fakulteta se naplaćuje upis i dodatni troškovi, dok kod nekih toga nema.

Potrebna dokumentacija, koja važi za sve fakultete prilikom prijave na prijemni, nije previše komplikovana i skupa. Kod sebe morate da imate svedočanstva za sva četiri razreda osnovne škole, diplomu o položenoj maturi i popunjen obrazac prijave na konkurs, koji košta 100 dinara.

Samo za polaganje prijemnog do 9.000 dinara

Veću sumu novca treba izdvojiti za dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita koja se kreće od 4.000 do 9.000 dinara u zavisnosti od toga koji fakultet upisujete.

Obimnija dokumentacija je potrebna za upis na prvu godinu osnovnih studija. Studenti treba da donesu original izvod iz matične knjige rođenih (430 dinara), zatim indeks, dva popunjena obrasca ŠV-20 koje su uzeli u studentskoj službi i platili 200 dinara. Osim toga, treba da pripreme i dve fotografije (dimenzija 3,5 x 4,5 cm) koje koštaju oko 400 dinara.

Ukoliko student nije rođen u Srbiji ili Republici Srpskoj, mora da priloži i uverenje o državljanstvu za koje će izdvojiti 690 dinara. Sva navedena dokumenta za upis na prvu godinu osnovnih studija mogu se podneti kao originali ili kao overene fotokopije.

Overu pojedinih dokumenata notari vrše besplatno za studente, a to se odnosi na svedočanstva za upis na fakultet, ali samo ako je u pitanju prvi upis.

PROČITAJTE I OVO

PONIŽENJE! NOVA MERA LJUBAVI: Ako ne nađete partnera, vi spadate u invalide

SKANDAL NEVIĐENIH RAZMERA: Hrvati zabranili Srbima ulazak u zemlju

SAVO MILOŠEVIĆ O ŠAMARANJU OD STRANE GROBARA: Evo šta je rekao! (VIDEO)

TIJANA AJFON I NJENA CIFRA Evo kako je ugovarala poslove, prepiska izašla na videlo!

Šta je besplatno

– Kandidatima koji po prvi put upisuju fakultet omogućena je besplatna overa dokumenta, što uglavnom podrazumeva pet kopija – svedočanstva, diploma, a pojedinima je potreban i izvod iz matične knjige rođenih. Za one koji menjaju fakultet, odnosno upisuju po drugi put, to ne važi – kažu iz Javnobeležničke komore.

Za drugi upis cena po overenom dokumentu kod notara iznosi 360 dinara sa PDV, a primera radi, u velikom broju opština prošle godine bila je i viša od 400 dinara.

Za prijavu na prijemni:

popunjen obrazac prijave na konkurs

svedočanstva svih razreda srednje škole

diploma o položenom maturskom (završnom) ispitu

dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog

lična karta ili pasoš

Za upis na prvu godinu

originali svedočanstava svih razreda srednje škole

original diplome o položenom završnom ili maturskom ispitu

original izvod iz matične knjige rođenih

studentski indeks

dva popunjena obrasca ŠV-20

dve fotografije veličine 3,5 x 4,5 cm

dokaz o uplati prve rate školarine

Dve trećine plaćaju studije

Na univerzitetima studira oko 215.000 ljudi, dok je oko 48.000 na visokim školama, a 12 odsto na privatnim fakultetima.

Podaci takođe govore da samo 38 odsto akademaca studira o trošku države, dok skoro dve trećine njih svoje studije plaćaju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter