Izvor:
01.09.2017 u 21:19
0

DA LI JE ŠKOLA „TEŠKA“? Nećete verovati koliko kilograma đaci nose u torbi!

Koliko je zapravo škola "teška"?
Nećemo ulaziti u to kakav je plan i program, da li treba nešto da se menja ili ne, ne pričamo o reformi školstva, već govorimo o tome koliko su teške knjige koje deca svakodnevno nose u torbama, na leđima. Ušli smo zato u knjižaru Zavoda za udžbenike na Obilićevom vencu da izmerimo sve knjige koje trebaju prvačićima, petacima i osmacima.

Tanja Karadžin iz Zavoda za udžbenike izdvojila je knjige za prvi razred, Srpski jezik, Matematiku, Svet oko nas, Muzičko, Likovno, Engleski jezik, izborni predmet. Poneki od ovih predmeta imaju i više udžbenika, neki samo jedan. Izmerena težina celog kompleta knjiga je ukupno tri kilograma. Ali, to je težina bez pernice, sveski, oprem za fizičko i slično.

Ukoliko izdvojimo samo neke knjige, koje recimo dete nosi po rasporedu tog dana, težina iznosi kilogram i po.

Ako se na to dodaju tri sveske, puna pernica i sve to spakuje u đačku torbu, težina (sa torbom) iznosi 4 kilograma.

U petom razredu deca dobijaju i istoriju, geografiju, drugi strani jezik, informatiku i računarstvo, tehničko, biologiju… Komplet knjiga za peti razred je težak 8 kilograma.

Ako se iskombinuju knjige za samo jedan dan, i najveći broj od šest časova, težina knjiga za samo jedan dan je pet kilograma. Kada smo na knjige za jedan dan u školi dodali sveske, torbu i punu pernicu dobili smo 8,5 kilograma.

Poslednji razred osnovne škole, "težak" je šest kilograma. Kada se izmere knjige za samo jedan dan u školi, one su teške pet kilograma. Težina sa rancem (koji je isti kao onaj za pet razred), pernicom i sveskama iznosi 9 kilograma.

Telegraf
Foto: Twitter/lobiinrs/flickr

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter