Izvor: rts
05.07.2021 u 08:47
0

DOKTOR TIODOROVIĆ UPOZORAVA!

Epitemiolog Branislav Tiodorović kaže  da, iako ovaj soj ima nešto blažu kliničku sliku, brzo se širi, i treba iskoristiti leto da se što veći broj građana vakciniše.

U poslednjih nedelju dana broj novoobolelih u Evropi drastično je porastao, posebno u Rusiji i Portugaliji. Pretpostavka da će korona posustati sa dolaskom leta pada u vodu, jer je u Portugaliji izuzetno toplo, a delta soj se munjevito proširio, zbog čega je ova zemlja preduzela drastične mere zaštite. Rusija beleži rekordan broj obolelih, ali i smrtnih slučajeva.

VAŽNO: 

EKSKLUZIVNI GOST EMISIJE „ĆIRILICA“ Predsednik Srbije Aleksandar Vučić! Ponedeljak (21.00 čas) Happy Tv

ŠAPIĆ ZA HAPPY TV: Ne dodvoravam se Vučiću, delima sam pokazao da sam stao iza te politike

VREMENSKA PROGNOZA: Danas oblačno, ponegde moguća kiša

– Situacija je objašnjiva, i SZO skreće pažnju da je situacija ozbiljna, iako je delta soj nešto blaži a pojačana epidemija se dešava obično u zemljama koje su se otvorile za masovni turizam, poput Portugalije ili gde se vakcinacija odvija sporo, poput Rusije –  objasnio je Branislav Tiodorović.

Za razliku od prethodnih sojeva virusa delta soj ima nešto drugačije simptome.

– Nije karakterističan gubitak čula mirisa i ukusa već ga prate glavobolja, manja temperatura, kašalj i bol u grlu. Više liči na neku jaču prehladu ali to ne znači da ga treba uzimati olako. Najviše se sada javlja kod mladih jer je kod njih najmanji obuhvat vakcinacije – rekao je Tiodorović.

Prema rečima epidemiologa u našoj zemlji je dosta jsmanjen broj pozitivnih slučajeva iako u nekim krajevima Srbije imamo blago povećanje. Najveći broj se sada otkriva pri testiranju za putovanje.

– Zbog toga je važno da ovaj period iskoristimo za vakcinaciju a poseban apel ide ka mladima koji žele da idu na festivale i žurke –  poručuje Tiodorović.

Prema svim podacima kojima raspolažu naši stručnjaci vakcine efikasno štite od svih sojeva uključujući i delta soj.

– To da li ćemo biti zaštićeni zavisi i od osetljivosti organizma, ipak nije zanemarljivo da ako se i razbolite nemate tešku kliničku sliku. Vrlo je pogrešno izbegavati vakcinaciju tokom leta jer ćemo onda ući nezaštićeni u jesen –  naglasio je epidemiolog iz Niša.

Prema rečima Tiodorovića moramo da budemo svesni da se virus održava samo u čoveku. Samo sa zaraženog prelazi na nezaraženog i tako nastavi da se održava u životu.

– Rizik od nula u prirodi ne postoji ali uz vakcinaciju i poštovanje mera ti slučajevi bili bi sporadični. Ne zaboravimo da mere nisu ukinute, preporuka je da se maske nose u zatvorenom, na otvorenom to nije neophodno ali treba držati distancu – podsetio je epidemiolog Branisalv Tiodorović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter