Izvor: kosovo online
30.01.2024 u 09:56
0

DRŽAVLJANSTVO KOSOVA I IMOVINA, TUMAČENJE PO ŠEJNU: Kontraproduktivni po Briselski sporazum

Dopisnik "Politike" iz Skoplja Željko Šajn kaže za Kosovo onlajn da su svi potezi Prištine, pa tako i usvajanje Nacrta zakona o državljanstvu i izmene i dopune Zakona o imovinskim pravima, kontraproduktivni u odnosu na ono što je zacrtano u Briselskom sporazumu, a to je postizanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Kosovo je krajem prošle godine usvojilo Nacrt zakona o državljanstvu, za koji je kosovski premijer Aljbin Kurti naveo da „posebno olakšava sticanje dokumenata za lica sa dozvolom stalnog boravka u izuzetnim okolnostima, uključujući i Albance iz Preševa, Medveđe i Bujanovca koji već dugi niz godina žive na Kosovu“, a pre nekoliko dana Vlada Kosova je odobrila izmenu i dopunu Zakona o imovinskim pravima stranih državljana na Kosovu, čime je Albancima koji žive u te tri opštine u Srbiji omogućeno da steknu imovinska prava na Kosovu.

MISLILI STE DA JE KORONA BILA LOŠA: Tridemija tri puta opakija, pogađa sve uzraste

 

 

„Ako su to izuzetne okolnosti onda ima diskriminatorsku konotaciju, ako su to uobičajene stvari onda ne možemo kvalifikovati, no međutim ono ne može imati pravi značaj dobijanja državljanstva u uslovima kada još nisu ostvareni ciljevi iz Briselskog dogovora“, poručuje Šajn.

Kako kaže, kada se preuzima državljanstvo i kada se dobija takva parlamentarna moć pojedinca – da može da odlučuje i da se izjašnjava – to već dobija jedan drugačiji vid demokratije.

„Međutim, na Kosovu i Metohiji je specifična situacija i tu treba posmatrati iz drugih perspektiva – u okviru tih globalnih interesa pitanje je ko dozvoljava i šta da se dešava na Kosovu“, kazao je Šajn.

Navodi da svi ti potezi koji se pokreću i koji se stvaraju na Kosovu dobijaju jedan drugačiji, kontraproduktivni odnos u odnosu na ono što je zacrtano u Briselskom dogovoru, a to je da se postigne normalizacija odnosa Beograda i Prištine.

„Čak i ovaj dogovor koji je usmeren od strane Francuske i Nemačke preko Ohridskog dogovora, ne daje neku veliku perspektivu u odnosu na ponašanje Aljbina Kurtija u Prištini. Mora se sagledati još jedna činjenica, da svaki dogovor koji je potpisala Nemačka, nigde nije proizveden u neko mirno rešenje“, navodi Šajn.

Ukazuje da je Nemačka potpisala Minski dogovor, Briselski dogovor, ali i promenu Ustava u Severnoj Makedoniji sa bugarskom inicijativom.

„Svuda kada se pogleda, nigde nema mira“, zaključuje Šajn.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter