Izvor: Kosovo online
05.05.2024 u 16:09
0

VASKRŠNJA LITURGIJA U GRAČANICI: Širimo mir, ljubav i međusobno poštovanje!

Više stotina vernika prisustvovalo je Vaskršnjoj liturgiji u manastiru Gračanica, koju je sa sveštenstvom raško-prizrenske Eparhije služio vladika Teodosije.

Bogosluženju su, uz vernike, prisustvovali i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić, predstavnici lokalne samouprave, Srpske liste i strane diplomate.

Tajić je poručio da je Srbija uvek bila i ostaće uz svoj narod i svoju crkvu.

​On je sveštenstvu SPC i Srbima na Kosovu čestitao Vaskrs, a povodom odluke Prištine da direktoru Kancelarije za KIM Petru Petkovicu zabrani prisustvo na liturgijama u manastirima Visoki Dečani, Gračanici i Dragancu, kazao da se prisustvo Srbije na Kosovu ničime ne može zabraniti.

„Srbija je uvek bila na ovim prostorima i uvek će biti. Ma gde bio bilo ko od nas, složni i jedninstveni učinićemo sve kroz naše institucije, države Srbije, ma gde bili, iz poštovanja svog identiteta, da tako bude i ostane. To se ničim ne može zabraniti, a najmanje direktoru Kancelarije za KIM Petru Petkoviću, pogotovo ne kada je razlog našeg prisutva da budemo tamo gde pripadamo, sa svojim naroda i crkvom i gde su naši koreni i ognjišta“, rekao je Tajić.

On je dodao da na načelima mira i suživota srpski narod pruža ruku svima koji na tim osnovama žele dogovor i pored lažnih optužbi, ponižavanja, gaženja i brisanja srpskih obeležja.

SUTRA SLAVIMO USKRS: Evo koji su stari srpski običaji koji su važni!

„U teškim vremenima, kao sto je ovo sada, kada jaki diktiraju svoja pravila, upućeni  i oslonjeni na isitinu i pravdu plaćamo skupu cenu našeg opstanka. Naše stradanje za ove ideale se ne završava i nastavlja se vaskrsenjem“, zaključio je Tajić.

Vernici sa centralnog Kosova kažu da je Vaskrs prilika da se pokažu hrišćanske vrednosti, u borbi za mir i slogu i uz želje da se gradi zajednički život sa svima na ovim prostorima

„Želim da živim ljubav, i da imamo veru, da budemo dobri prema sebi i drugima. Jedino tako ćemo uspeti da uradimo ono šta je Isus uradio, da pobedimo smrt“, kazala je Sonja Ilić nakon Vaskršnje liturgije u Gračanici.

I Miodrag Živić  sa suprugom i decom prisustvovao je Vaskršnjem Jutrenju.

„Da živimo u miru i zajedno na ovim prostorima. Poželimo mir, blagostanje i slogu“, rekao je Živić.

Veliki broj ljudi se pridružio litiji u manastirskoj porti koja je prethodila liturgiji. Među njima i Dušan Borisavljević, koji je uporedio Hristovo vaskrsenje sa životom Srba na Kosovu.

„Najtužniji, a ujedno najsrećniji praznik. Simbolika je veoma bitna za nas koji živimo na Kosovu. Da bismo bili spašeni, moramo da stradamo, a ovde stradamo već godinama, čekamo da budemo spašeni i nadamo se spasenju“, rekao je Borisavljević.

Kiša i prohladno vreme nisu sprečili ni starije meštane Gračanice da Vaskrs dočekaju u svetinji kralja Milutina.

„Širimo ljubav, budimo srećni. Da ne bude rata i prestane sve ovo šta se dešava“, kazala je Dragica Jokić.

Najveći hrišćanski praznik Vaskrs svečano je dočekan i u ostalim srpskim sredinama na Kosovu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter