Izvor: ALO
25.05.2024 u 07:16
0

NAPADIMA VRANA SE BLIŽI KRAJ? Ako krenu na vas, evo ŠTA vam može pomoći: Oglasila se struka!

Vrane imaju veliku ulogu u održavanju ekosistem

Nalazimo se u periodu kada vrane strahujući za svoje mladunce ispuštaju neugodne zvukove koji plaše građane, a nije im ni strano da napadnu onoga koga detektuju kao „opasnost“. Situacija je neprijatna, ali kako stručnjaci objašnjavaju, čim ptići nauče da lete, uskoro će i one prestati da na „plaše“.

Kako objašnjava jedna Beograđanka, oduvek se plaši ptica, ali situacija je postaja nepodnošljiva kada su vrane postale neprijateljski raspoložene.

 

U NAREDNIH 30 DANA PREDLOG SPORAZUMA O MIRNOM RAZGRANIČENJU“: Dodik kaže da srpski narod „više ne može da živi u ovoj BIH“

Moj strah je postao intenzivan onog momenta kada su vrane napale dve moje koleginice. Jednu je napala u parku Tašmajdan, a drugu na Novom Beogradu. Ima ih previše i zaista ih se bojim, ne bih volela da me napadnu, objašnjava naša sagovornica, koja pokušava da izbegne sva kritična mesta, ali uzalud.

– Ne znam kako da ih izbegnemo kada ih ima na svakom koraku. Kad god pročitam neku vest o napadu, prestravim se, kaže Jelena J. za

Do kada će nas vrane plašiti pitali smo biologa Kristijana Ovariu koji nam je objasnio da, naizgled nebitne, vrane imaju veliku ulogu u održavanju ekosistema.

– One su jako bitne za ekosistem i s toga su strogo zaštićene. Vrane grade gnezda koja kasnije koriste i druge vrste ptica, tako da ih nikako ne treba terati – rekao je Ovari.

Napadi gačaka i sivih svraki česta su pojava u ovo doba godine jer tada vode računa o mladuncima.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter