Izvor: ZDRAVLJE
16.03.2024 u 10:21
0

OBIM STRUKA OTKRIVA O VAŠEM ZDRAVLJU: Evo koje brojke zvone na uzbunu

Stomačna gojaznost je glavna karakteristika premetaboličkog i metaboličkog sindoma koji povećavaju rizik za nastanak dijabetesa, ateroskleroze, masne jetre, ali i seksualnih poremećaja, depresije i kancera

Osim stomačne gojaznosti, na pojavu premetaboličkog sindroma treba posumnjati ako se pojavi još jedan faktora rizika, recimo glikemija veća od 5.6 mmol/l, trigliceridi veći od 1.7 mmol/l, HDL holesterol manji od 1,0 za muškarce i manji od 1,3 za žene, krvni pritisak veći 130/85 milimetra živinog stuba – objašnjava prof. dr Vesna Dimitrijević Srećković, endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma UKCS.

Uzroci porasta broja gojaznih su nepravilna ishrana bogata prostim ugljenim hidratima iz slatkiša i slatkih napitaka, zasićenim masnoćama životinjskog porekla iz punomasnih mlečnih proizvoda i mesnih prerađevina. Takođe, krivci su i pržena i pohovana hrana prepuna štetnih lipidnih peroksida u restoranima brze hrane, kao i nedovoljno korišćenje svežeg voća i povrća.

Jako je važno, navodi doktorka, da se na vreme otkrije premetabolički i metabolički sindrom, jer ova stanja predstavljaju uvod u predijabetes, dijabetes i vaskularne komplikacije.

– Stomačna gojaznost je glavna karakteristika premeteboličkog i metaboličkog sindoma koji povećavaju rizik za nastanak dijabetesa, ateroskleroze, masne jetre, seksualnih poremećaja, depresije i kancera. Stomačno masno tkivo predstavlja novonastali endokrini organ koji je hormonski aktivan i luči faktore tromboze, faktore inflamacije – interleukine, koji utiču na povećano lučenje C reaktivnog proteina (CRP) u jetri.

Oko 80 % obolelih od srčane insufijencije je gojazno i kardiolozi zapravo leče posledice gojaznosti.Masne naslage nagomilane u predelu struka i stomaka (abdominalne masne naslage) negativnije utiču na organe kao što su srce, jetra i bubrezi nego masne naslage na bokovima i zadnjici.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter