Izvor: KOSOVO ONLINE
15.05.2024 u 14:00
0

SRPSKI NOVINARI PROTESTVUJU POD PRITISKOM VLASTI: Nalog da se list „Jedinstvo“ iseli iz svojih prostorija u Severnoj Mitrovici

Protest protiv iseljavanja redakcije "Jedinstva" iz njihovih prostorija u Severnoj Mitrovici održan je danas u 11 sati, a tom prilikom su generalni sekretar UNS Nino Brajović i glavna urednica "Jedinstva" Rada Komazec poručili da je u pitanju težak oblik ugrožavanja slobode medija i prava na izdavanje jedinog štampanog medija na teritoriji Kosova - u ovom slučaju na srpskom jeziku.

„Redakcija „Jedinstva“ je obaveštena pre nedelju dana od izvesnog Ekrema Pecija da je on vlasnik ovog prostora bez ikakve dokumentacije ili upravnog postupka, bez ikakvog izjašnjavanja bilo kog organa ili donošenja bilo kakvog rešenja u kojem bi se eventualno utvrdilo da ovde redakcija Jedinstva bespravno koristi ovaj prostor uz pretnje policijom i to specijalnom policijom Rosu. To je ozbiljan incident koji bi trebalo da zabrine sve ljude u Kosovskoj Mitrovici, na Kosovu i Metohiji, u Prištini i u Beogradu, a mi ćemo naravno našim novinarskim kanalima obavestiti Evropsku međunarodnu federaciju novinara da se ovaj problem zaustavi. Mora se obustaviti izbacivanje jedne redakcije bez ikakve dokumentacije, bez ikakvog predstavljanja pravnog osnova da je neko vlasnik ovog prostora. Hvala vam što ste se odazvali u ovom broju da javnosti zaista predstavimo tešku situaciju u kojoj se našla redakcija Jedinstva u Kosovskoj Mitrovici“, rekao je Brajović.

Na pitanje da li je međunarodna zajednica reagovala na činjenicu da je „Jedinstvo“ jedini štampani medij i da na Kosovu već dugo ne postoji sloboda medija, Brajović ističe da je to veoma problematična situacija.

KURTI PROVOCIRA NOVU „OLUJU“: Zabranama podgreva tenzije i uliva strah Srbima

 

„Mi smo pisali o tome, to je fenomen, ovo je administrativna teritorija koja je jedina u Evropi bez štampanih medija na jednom jeziku, dakle na Albanskom. Postoji „Jedinstvo“ na svu sreću, ali mi se sad suočavamo sa progonom „Jedinstva“ iz prostora u kojem radi i suočavamo se sa činjenicom da je zabranjena distribucija srpske štampe, što je takođe jedinstven slučaj o kojem smo pisali. Očigledno da ljudi koji vedre i oblače kada su pitanju ljudska prava nisu zabrinuti“, zaključio je Brajović.

„Upravo smo završili sastanak sa predstavnikom UN za ljudska prava i obavestili smo ga o svemu što se dešava „Jedinstvu“ ovih dana. Pre nedelju dana pojavio se advokat izvesnog Ekrema Pecija i naložio nam da danas, zaključno sa današnjim danom, napustimo prostorije. „Jedinstvo“ ove godine puni 80 godina. Mi smo juna 1999. godine, odnosno novembra 1999. godine, isterani iz naših prostorija u Prištini zato što su novinari ostali duže uz obezbeđenje Kfora. Mi smo praktično od tada ovde u severnom delu, odnosno u Kosovskoj Mitrovici. Dobili smo naše radne prostorije od Koordinacionog centra za KiM“, objasnila je Komazec.

Kako dodaje, Koordinacioni centar je tada kupio prostorije od privatnog lica.

„Nakon toga, pojavljuje se čovek bez ikakvih papira. Dakle, mi nismo dobili ni papir na kojem piše, evo iselite se, ja sam vlasnik toga, nego smo dobili samo obaveštenje njegovog advokata da mi moramo da se iselimo, da su oni to kupili od Kosovske agnecije za privatizaciju. Takođe, smatram jako važnim napomenuti da je kompletna naša imovina u Prištini uzurpirana. Evo, ja imam ovde i dokaze šta je sve naše“, kazala je Komazec.

Zatim je precizirala o kojim se sve prostorijama radi.

„Mi imamo dakle, u Dardaniji, sada je to ulica Bila Klintona, oko 300 metara kvadratnih što su kupili novinari Jedinstva i zaposleni sopstvenim sredstvima, to je sve uzurpirano. Pisali smo, obraćali smo se, još od 2005-2006. godine Unmiku, nakon toga i agencijama, i svim institucijama, ali nailazili smo na ćutanje institucija u Prištini. A tražili smo da nam oslobode deo prostora kako bismo se vratili u Prištinu. Takođe, Dom štampe u kome smo boravili i radili, kompletno je uzurpiran i sada je u Domu štampe smeštena Vlada Kosova“, naglasila je urednica „Jedinstva“.

 

KURTI PROVOCIRA NOVU „OLUJU“: Zabranama podgreva tenzije i uliva strah Srbima

 

Navela je i da su Jedinstvu uzurpirane i štamparije.

„Uzurpirana nam je i štamparija, pored Doma štampe. Druga štamparija je bila u izgradnji u Kosovu Polju, ona je takođe uzrupirana. Naše knjižare, trafike, sve je to oteto i uzurpirano. Mi smo ovom prilikom, koliko ima ingerencije Unmik, mji smo gospodina Janisa obavestili i zamolili da ukoliko može učini nešto, da mi želimo i u Prištinu da se vratimo, u naše sedište. Što se tiče gospodina koji navodno tvrdi da je vlasnik ovoga, mi danas čekamo, neizvesno je šta će da se desi, možemo jedino da održimo kolegijume ispred zgrade, nemamo kuda, ovo je drugi progon „Jedinstva“ za 25 godina“, naglasila je Komazec.

Na pitanje postoji li alternativno rešenje, Komazec je kazala da ga nemaju i da mogu da rade jedino pod vedrim nebom. Sa druge strane, od predstavnika Unmika sa kojim su imali sastanak, dobili su garancije da će proveriti sve navode. Kako dodaje, Kosovskoj agenciji za privatizaciju su slali desetak dopisa, ali od njih nema odgovora. Sa druge strane, osoba koja tvrdi da je novi vlasnik pretio im je hapšenjem govoreći da će im dovesti Specijalnu policiju.

„Čak je govorio da će tražiti kiriju, da je ovo kupio pre 10 godina i da mi moramo njemu i za prethodne godine sve to platiti, s tim da nam nije nijedan dokument pokazao. To je strašan osećaj kada vas po dva puta progone. To je jako teško. To je etničko čišćenje, uskraćivanje srskog naroda za jezik, za pismo, za informisanje. Moramo da izdržimo da vidimo šta ćemo dalje“, naglasila je urednica Jedinstva.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter