Izvor: KOSOVO ONLINE
15.05.2024 u 10:00
1

KURTI PROVOCIRA NOVU „OLUJU“: Zabranama podgreva tenzije i uliva strah Srbima

Zabranom upotrebe zastave Aljbin Kurti podgreva tenzije i uliva strah Srbima, ocenjuje za Kosovo onlajn Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost i kao krajnji cilj navodi etnički čisto Kosovo i što nepovoljniju pregovaračku poziciju za Srbe.

„Aljbin Kurti nastavlja da sprovodi politiku terora i straha nad Srbina na prostoru naše južne pokrajine Kosova i Metohije i ta politika ima dva cilja. Prvi cilj je da se kroz model ‘tihe oluje’ dođe do krajnjeg cilja, to je etnički čisto Kosovo i Metohija. I upravo zabrana upotrebe zastave Srbije ima to kao krajnji cilj. Iako nekome zvuči bezazleno, to je svakako jedna mera koja dodatno podgreva i tenzije i uliva strah srpskom življu u južnoj pokrajini“, kaže Blažić.

Kao drugi cilj on navodi što nepovoljniju pregovaračku poziciju za Srbe.

„Cilj je da sa pregovaračke pozicije gurnu što dalje od polaznih tačaka i da se nova situacija predstavi kao datost na terenu i nova početna pozicija za pregovore, ali i što se tiče formiraja Zajednice srpskih opština. Znači, zadatak Aljbina Kurtija je etnički čisto Kosovo i Metohija i što nepovoljnija pregovaračka pozicija za Srbe“, izričit je naš sagovornik.

Navodi da ovakvim postupcima Kosovo krši i sopstveni ustav i podseća da osam godina nisu želeli da sprovedu odluku Ustavnog suda o Visokim Dečanima.

DANAS SEDNICA SAVETA BEZBEDNOSTI O BiH: Ambasador BiH pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija POKRENUO raspravu

 

„U tom kontekstu posmatramo i zabranu ulaska patrijarha na prostor južne pokrajine i zabranu predstave… Pored toga što time šire strah i podižu tenzije, oni krše i sopstveni ustav i to nije prvi put. Ako se setimo i zemlje Visokih Dečana, punih osam godina nisu hteli da sprovedu odluku svog Ustavnog suda, da se uknjiži ta zemlja manastiru, tako da Aljbin Kurti ne bira sredstva i načine da pogorša i ugrozi bezbednost Srba na prostoru Kosova i Metohije“, kaže on.

Dodaje da su Srbi trpeli i gore stvari kada su hapšeni, kidnapovani i napadani vatrenim oružje, ali da je međunarodna zajednica čak i tada „nemo posmatrala ponašanje Aljbina Kurtija“.

„Oni im čak dozvoljavaju da te neke korake koji su davno potpisani, koji se podrazumevaju, koriste za pregovore. Tako Aljbin Kurti kao elemente pregovaranja koristi ono što je morao da ispuni pre 11 punih godina, kao što je formiranje ZSO, da bi ispregovarao članstvo Kosova u nekim međunarodnim organizacijama. Nažalost, vidimo da će međunarodna zajednica ostati nema na ovo nasilje koje se sprovodi na severu Kosova i Metohije iako je lopta, odnosno odgovornost, svakakao na njima“, reka

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

1 thought on “KURTI PROVOCIRA NOVU „OLUJU“: Zabranama podgreva tenzije i uliva strah Srbima”

  1. Kurti baš upalio sveću.Prošli put se izvukao iz zatvora zahvaljujući izdajnicima Srbije, sad se osilo,a nije svestan da može za kratko vreme opet da se nađe u Zabeli ili Mitrovici, na doradi, ali ovaj put na mnogo dugo. …
    Kod nas su lepo prošli ,prošli put ,ali se nadam da sledeći put neće naša vlast dozvoliti stranim agenturama da se mešaju u PREVASPITANJE!!!Nataša Kandić i kompanija treba da budu u ćeliji sa njima.

    0
    0
    Odgovori

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter