Izvor: Alo.rs
10.08.2023 u 10:37
0

EVO KAKO DA PRIJAVITE DETE ZA POMOĆ OD 10.000 DINARA: Procedura kreće za deset dana

Siniša Mali, ministar finansija jutros je tokom tv gostovanja posetio građane da uskoro počinje isplata pomoći države za naše mlade.

SINIŠA MALI OBRADOVAO GRAĐANE: „Počela prijava za penzionerske kartice, onlajn i u filijalama Fonda PIO!“

– Mi ćemo za tačno deset dana krenuti sa prijavama za jednokratnu pomoć od 10.000 dinara za sve majke. Na portalu trezora se vrše prijave, treba vam broj lične karte i JMBG. Mesec dana traju prijave, a odmah nakon toga ćemo to isplatiti. Sva deca do 16 godina dobiće jednokratnu pomoć – kaže Mali.

Svako dete u Srbiji koje nije još proslavilo 16. rođendan dobiće od države 10.000 dinara.

Ova mera je podrška svim majkama, a one će od 20. avgusta moći da prijave za novac svu svoju decu rođenu od 2007. godine do 15. septembra ove godine, koji je određen kao poslednji dan za prijavljivanje.

Isplate su planirane od 25. septembra do 1. oktobra ove godine, a za ovu meru podrške biće potrebno oko 11,9 milijardi dinara, odnosno oko 100 miliona evra za ukupno oko 1.190.000 dece.

„Prijava će se odvijati na portalu Uprave za trezor, što je najbolje rešenje kao što smo mogli da vidimo u prethodnim prijavama građana za različite pomoći države“, rekli su ranije u Ministarstvu finansija.

Mame će preko portala Uprave za trezor uneti neophodne podatke, a to su: broj lične karte majke, JMBG majke, JMBG deteta, tekući račun i ime banke.

Da podsetimo, prošle godine mladi u Srbiji su takođe dobijali pomoć od države, ali su tada to pravo ostvarili stariji, odnosno svi između 16 i 29 godina.

Novac je podeljen tri puta: februar 2022. – 100 evra; jun 2022. – 100 evra; decembar 2022. – 5.000 dinara.

Po okončanju roka za prijavu za pomoć od 10.000 dinara za mlađe od 16 godina, ona će biti zavedena, a njen status će moći da se proveri na portalu Uprave za trezor. Osim toga da imaju najviše 16 godina, deca moraju da budu državljani Srbije i da imaju prebivalište na njenoj teritoriji.

Sistem će predvideti i način prijave za samohrane očeve, dok će primaocima novčane socijalne pomoći, pomoć biti automatski isplaćena. Biće doneto i odgovarajuće zakonsko rešenje, u kojem će biti definisani svi detalji i uskoro će se naći u parlamentu.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter