Izvor: kosovo-online
22.06.2024 u 10:50
0

EVROPSKA UNIJA NEMA KAPACITETE: Barac UPOZORAVA da je mirno i održivo rešenje samo kroz dogovor dva naroda

Saradnik Centra za društvenu stabilnost Srđan Barac ocenio je da je dosadašnji ishod dijaloga Beograda i Prištine pokazao da Evropska unija nema kapacit da moderira ovakvu vrstu dijaloga i da je jedini način da se dođe do trajnog i održivog rešenja u direktnim pregovorima i dogovoru Srba i Albanaca.

“Jedini način da se zaista dođe do mirnog i trajno održivog rešenja jeste da se narodi dogovore. Najveća sposobnost današnjice upravo je ta da razgovoramo, da razgovaramo o onome o čemu možemo da razgovaramo, a da ostavimo po strani ono o čemu u ovom trenutku ne možemo”, izjavio je Barac za Kosovo onlajn.

 

VATRA GUTA SVE PRED SOBOM, JEDVA SE DIŠE! Veliki požar u čačanskom naselju Ljubić, gusti dim prekrio čitavo naselje!

 

On je dodao da su svi narodi u regionu suočeni sa sličnim problemima, a da je saradnja koju Srbija ima sa Albanijom i njihovim premijerom Edijom Rame pokazala da kvalitetniji i bolji život za građane treba da bude dominantna politička ideja za sve lidere.

“Nas puno toga deli, ali videli smo sa Albancima, pre svega sa Edijem Ramom, uspeli smo da pronađemo način da razgovaramo, jer svi imamo slične probleme, problem protoka, robe, ljudi, kapitala… Ideja da učinimo kvalitetniji i bolji život za građane jeste nešto što je dominantna politička ideja svim političarima na svetu, pa tako bi trebalo da bude i sa predstavnicima srpskog i albanskog naroda”, kazao je Barac.

Ipak, smatra da je to u ovom trenutku teško izvodljivo, a kao ključni uzrok vidi u iracionalnoj politici premijera Aljbina Kurtija koji vodi, kako tvrdi, politiku koja nije ni u interesu albanskog naroda na Kosovu.

“Nije ni u interesu albanskom narodu na Kosovu da je u konstantnoj tenziji, haosu i strahu. pa i stahu od intervencije spolja. Aljbin Kurti počeo je polako da nervira svoje inspiratore, motivatore, financijere, sponzore. Nervira ih polako, nije to još uvek strašno, onako ako bismo mi to očekivali i trebalo da bude, ali ih nervira. Mislim da to i predstavnici albanskog naroda koji žive na prostoru Kosova i Metohije osećaju”, smatra Barac.

Dodaje da bi ta zapadna intervencija pre svega podrazumevala nove ekonomske pritiske jer Kosovo ne bi moglo da opstane bez finansijske podrške duže od nekoliko meseci.

Barac ocenjuje da je dijalog dva naroda jedino rešenje i zato što se pokazalo da EU, zbog involviranosti u ceo postupak, nema kapaciteta da moderira u pregovorima Beograda i Prištine.

“S obziram da smo na evropskom putu, mi sarađujemo s Evropskim Unijom, ali pokazalo se da EU nema kapacitet da moderira jedan ovakav dijalog. Videlo se da kada neko moderira dialog, a u stvari je involvirana strana, strana koja već ima unapred predodređeno šta treba da se uradi, ne može zaista to moderirati da se dođe do dogovora, trajnog i održivo rešenja, već baš suprotno”, smatra Barac.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter