Izvor: kosovo-online
22.06.2024 u 10:59
0

SRBIJA I KOSOVO MORAJU SAMI DA DOĐU DO REŠENJA: Mazreku IZJAVIO da ne treba da budu problem Evrope

Profesor evropskog prava Avni Mazreku ocenio je da bi i za Srbiji i za Kosovo bilo najbolje da same nađu rešenja za svoje probleme, a ne da njihovi problemi postanu problemi Evrope, ali da je za to potrebna politička volja i Beograda i Prištine. On je uveren da bi Srbi i Albanci mogli da se dogovore mimo posredovanja EU.

“Naravno da verujem da mogu. Potrebna je samo politička volja sa obe strane. Ukoliko pogledamo pozadinu problema i ako vidimo u kakvom su ranije položaju bili Kosovo i Srbije i koliko daleko su odmakli. Naravno da postoje nerešeni problemi i naravno, proces dijaloga treba da se nastavi i nakon što, da kažem, situacija ili odnos između Kosova i Srbije dođe na jedan sasvim normalan nivo saradnje. Uvek treba da postoji dijalog. Ali obe zemlje znaju, verujem, uključujući i predsednika Vučića, da je u interesu srpskog naroda zapravo da priznaju nezavisnost Kosova, jer će Srbija priznanjem nezavisnosti Kosova imati mnogo koristi posebno od trans-atlantskih struktura i organizacij”, kazao je Mazreku.

Prema njegovim rečima dok Srbija i pet zemalja EU ne priznaju Kosovo, ne treba očekivati ni evropske integracije, kako za Kosovo, tako i za Srbiju.

“Pravni okvir Evropske unije je takav. Oni zapravo ne mogu da prihvate zemlje koje nisu priznale sve države članice. Dakle, ko zapravo ometa taj proces? To su Srbija i Kosovo. Tako da Srbija i Kosovo mogu zapravo da dođu u poziciju da jednog dana sami rešavaju svoj problem. Evropska unija treba da bude tu da bi posredovala i promovisala fundamentalne vrednosti Evrope”, naglasio je Mazreku.

 

EVROPSKA UNIJA NEMA KAPACITETE: Barac UPOZORAVA da je mirno i održivo rešenje samo kroz dogovor dva naroda

Ocenjuje da bi Srbija imala najviše interesa ulaskom u EU.

“Srbija se nalazi u samom centru Evrope. Uzmimo za primer samo poslednje događaje u Srbiji kada je reč o rudnicima litijuma. Srbija bi mogla da bude glavni proizvođač litijuma kojim bi se zapravo snabdevalo 90 odsto tržišta Evrope. Mislite na ovaj interes koji Evropa ima za Srbiju i mislite na ovaj interes koji Srbija treba da ima za Evropu”, rekao je Mazreku.

On je dodao da bi Srbija članstvom u EU rešila nacionalno pitanje sunarodnika u regionu.

“Proširenje Evropske unije je u interesi srpske nacije, srpskog naroda uopšte, svih koji žive na Balkanu, uključujući i one koji žive na severu, uključujući i one koji žive u Crnoj Gori, uključujući i one koji žive u Bosni, uključujući i one koji žive na severu, onih koji žive u Makedoniji, uključujući i ljude u Srbiji. Dakle, priznanjem Kosova će zapravo biti ukinuta prepreka proširenju Evropske unije”, naveo je on.

Naglasio je da rukovodstvo Srbije svesno potencijala koje otvara članstvo u EU, ali da imaju problem sa opozicijom koja “igra na nacionalističku kartu”.

“Pomislite da otprilike devet miliona Srba živi u organizaciji, političkoj i ekonomskoj organizaciji, kao što je Evropska unija i da nemaju prepreka kada je u pitanju slobodno kretanje ljudi, slobodno kretanje kapitala, slobodno kretanje proizvoda i tako dalje i tako dalje. Na tom osnovu je industrija Srbije. Srbi su zapravo ti koji iz toga izvlače najbolje moguće. I mislim da su Vučić i njegova vlada svesni ove situacije, ali je takođe svestan i opozicije u Srbiji, političkih organizacija koje igraju na nacionalističku kartu. Na Balkanu to nije nešto novo, ali mislim da obe strane, i Kosovo i Srbija, znaju da je budućnost obe nacije u EU i drugim trans-atlanskim organizacijama”, zaključio je Mazreku.

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter