Izvor: KOSOVO ONLINE
22.06.2024 u 12:36
0

BERBA MALINA NA KOSOVU I METOHIJI: Manji prinos nego prošle godine, trenutna otkupna cena dva evra po kilogramu

U opštini Štrpce u toku je berba maline. Jedan od otkupljivača Dobrivoje Stevanović ističe da su malinjaci ove godine u lošem stanju pa će i prinos biti znatno manji u odnosu na prethodne godine.

Berba jednorodnih sorti maline u Sirinićkoj župi počela je pre desetak dana. U hladnjači “Skardus” se otkupljuju prve količine.

Vlasnik Dobrivoje Stevanović ističe da je trenutna otkupna cena oko 2 evra po kilogramu i smatra da će njome većina biti zadovoljna.

„Počela je sezona sa otkupom i sada ide umereno iz razloga što je velika konkurencija, traži se plaćanje u gotovom, ljudi stalno pitaju za cenu, neko je zadovoljan, a neko nije, ali u suštini cenom od oko 2 evra će većina biti zadovoljna“, kazao je Stevanović.

Ističe da ga zabrinjava to što su ove godine malinjaci u opštini Štrpce u lošem stanju, pa će i prinos biti znatno manji u odnosu na prethodne godine.

„Malina u župi je u lošem stanju i to nisu pojedinačni slučajevi već se govori o pojavi. Nažalost, to nije samo ovde nego i u regionu, dobijam informacije da se to dešava i u Srbiji. Neka bolest ili klimatske promene utiču na malinu. Oni koji hoće da se bave uzgojem maline treba da se izvrši revitalizacija malinarstva, a to znači da moraju da se donesu nove sadnice, da moraju da se stave zaštitne mreže, sistem kap po kap ako neko hoće da bude rentabilan što se tiče ove proizvodnje“, kazao je Stevanović.

Malinjaci u selu Drajkovce su u boljem stanju nego u ostalim selima opštine Štrpce.

 

SRBIJA I KOSOVO MORAJU SAMI DA DOĐU DO REŠENJA: Mazreku IZJAVIO da ne treba da budu problem Evrope

 

Radojko Stanojević iz Drajkovca pod zasadima ima oko 15 ari i to sorte “Vilamet” i “Fertodi”.

Ističe da je za sada zadovoljan i kvalitetom i prinosom.

„Imamo devet ari pod sortom vilamet, a ovo je fertodi i posađena je pre tri godine i ovo je treća berba i za sada sam zadovoljan. Sortu vilamet imam već 15 godina i sa njom sam zadovoljan, ali je ova sorta bolja i rod krupniji. Počeli smo sa berbom pre desetak dana i za sada je dobro. U odnosu na prošlu godinu berba je počela desetak dana ranije najverovatnije jer je u februaru i martu mesecu bilo lepo vreme. Možda će prinos biti manji u odnosu na prošlu godinu, ali sve zavisi od vremena, jer nije dovoljno staviti samo sistem kap po kap, kada je oblačno malina je krupnija i prirodno zreli, dok na jakim vrućinama sa jedne strane pocrveni, a sa druge ostane zelena“, kazao je Stanojević.

Komentarišući trenutnu otkupnu cenu od dva evra po kilogramu, Stanojević ističe da proizvođači uvek traže veću cenu, ali da je trenutna cena u odnosu na prošlogodišnju koja je iznosila  1,30 bolja, mada se nada da će do kraja berbe biti i do 3 evra.

Pod zasadima maline u opštini Štrpce je oko 100 hektara, a najzastupljenije sorte su „Vilamet“, „Miker“,“Fertodi“ i „Polka“.

 

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter