Izvor:
04.12.2016 u 02:26
0

FRAPANTNA SAZNANJA: CIA obelodanila dokumenta u kojima se otkriva kako je ova služba htela da ubije…

Američka obaveštajna služba (CIA) obelodanila je neke dokumente u kojima se navode razni bezuspešni planovi za eliminisanje Fidela Kastra, velikog američkog neprijatelja za vreme Hladnog rata, saopšteno je danas u Havani.

U tim dokumentima se otkrivaju razne zavere špijuna, a mnogi od tih planova nisu ni videli svetlost dana dok neki podsećaju, kako je ocenila agencija Frans pres, na studentske šale.

Tajna služba je od marta do avgusta 1960. razmatrala planove da sabotira Kastrove govore, među kojima je bila kutija kubanskih cigara s drogom LSD kako bi otac Kubanske revolucije bio javno ismejan.

Kasnije je smišljen plan da opadne Kastrova brada koja je bila deo njegovog imidža i to prskanjem neke supstance na cigare i cipele. Špijun je trebalo to da uradi Kastru u jednom hotelu tokom njegovog putovanja u inostranstvo, ali je kubanski lider otkazao put u poslednjem trenutku.

CIA je od 1960. do 1965. smišljala ozbiljnije pokušaje tako što je na kubanske cigare stavila izuzetno otrovnu supstancu od koje se odmah umire čim se cigara stavi u usta.

Cigare su date jednoj neidentifikovanoj osobi u februaru 1961. godine, ali ništa ne ukazuje da je sproveden taj pokušaj atentata na Kastra.

Tajne službe su razmotrile upotrebu otrovnih pilula u piću i hrani i kako se navodi u dokumentima, konsultovani su članovi mafije za ubistvo iz vatrenog oružja, ali se od toga odustalo.

Sam Kastro, koji je preminuo pre nedelju dana u 91. godine, rekao je da je izbegao oko 600 pokušaja ubistva ili ugrožavanja njegovog zdravlja i ugleda.

Beta
Foto: Pixabay

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter