Izvor:
04.12.2016 u 02:52
0

INCIDENT KOJI JE MOGAO DA UNIŠTI PLANETU: Ovako je izbegnut TREĆI SVETSKI RAT!

Britanski istoričar Pol Krikmor u svojoj novoj knjizi detaljno opisao susret američkog SR-71 “Blekbrd” špijunskog supersoničnog aviona i ruskog MiG-31.

Susret se dogodio 6. oktobra 1986. godine.

Incident je Krikmoru opisao je američki pilot Ed Jilding. Istoričari ocenjuju da je ovaj incident, da su stvari pošle po zlu, u najmanju ruku mogao izazvati ogromnu diplomatsku krizu između SAD i SSSR-a, a u najgorem – Treći svetski rat.

Priču pilota prenio je Dejli mejl:

– U daljini, možda na nekih 160 kilometara od nas, video sam dugačak i blještav kondenzacijski trag kako ide prema nama. Znao sam da je to ruski lovac, verojatno MiG-31, tad najnoviji sovjetski presretač.

Podigao sam periskop i shvatio da i mi ostavljamo dugačak kondenzacijski trag iza nas. Znao sam da ruski pilot vidi lako naš trag baš kao i mi njegov. Pretpostavio sam da je sovjetski pilot baš poput mene, zaljubljenik u vazduhoplovstvo i da vrlo naporno pokušava biti najbolji. Pretpostavio sam da ima naredbu ispaliti rakete ako zakasnim s okretom i kliznem u sovjetske teritorijalne vode.

Tada SR-71 nije imao nikakvu odbranu protiv raketa, ali su se pouzdali u malu verovatnoću da ih raketa pogodi.

Odlučio sam ne odustajati te leteti po planu. Tada se učinilo da mu pada brzina na nekih 20 kilometara visine. Vidio sam da mu nos aviona pada ispod horizonta i da klizi prema dole. Mi smo ostali na ruti i zabežili fotografije zbog kojih smo došli na mesto događaja", opisuje pilot.

Index.hr
Foto: Twitter/Jerusalem_Post

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter